Meer nieuws
Tentoonstelling Verloren Jeugd - over kinderarbeid in Maastricht
vrijdag 08 september 10:00

In Centre Céramique wordt zaterdag 9 september om 15.00 uur de tentoonstelling Verloren Jeugd geopend. Verloren Jeugd is een tentoonstelling over de arbeidsomstandigheden en kinderarbeid in de Maastrichtse glas- en aardewerkindustrie.

Maastrichts aardewerk veroverde de wereld in de 19de eeuw. Het is bekend dat de arbeidsomstandigheden daar in die tijd behoorlijk te wensen overlieten. Veel fabrieksarbeiders leden, en stierven vaak ook, aan de pottemennekeskrenkde (stoflongen) of aan loodvergiftiging. En, tot overmaat van onrecht en ellende: een aanzienlijk deel van de arbeiders was kind. Kinderen van 9 jaar of jonger werkten, ook in de nachtdienst, en vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

De tentoonstelling gaat over deze kinderen en hun gezinnen, over het sociale verzet en over de in 1887 gehouden parlementaire enquête naar de omstandigheden in de Nederlandse fabrieken. De glas- en aardewerkfabrieken van de gebroeders Regout waren berucht, maar zeker niet de enige fabrieken in het land waar kinderen werkten in de 19de eeuw.

Rond deze tentoonstelling zijn tal van rondleidingen, wandelingen kinderworkshops en lezingen. De tentoonstelling maakt deel uit van Ode to Dignity, een culturele manifestatie in Maastricht over kinderarbeid vroeger en nu, hier en elders.

De initiatiefnemer van Ode To Dignity is Intro. Partners zijn o.m. Philharmonie Zuidnederland, Tout Maastricht, Conservatorium Maastricht, Musica Sacra Maastricht, Kaleidoscoop Cultuureducatie, KunstTour en FashionClash.

Opening: Zaterdag 9 september / 15.00u – 17.00u

Tijdens deze opening vertelt Mattheus Everaerts, een oud-werknemer van de Sphinx (gespeeld door Rufus Hegeman) iets over zijn leven en interviewt hij de tentoonstellingsmakers Inge Davis en Rick Rinkens. Jaap van Royen van Tout Maastricht licht het project Ode to Dignity, waar deze tentoonstelling deel van uitmaakt, toe. Corrien Derksen (kwartiermaker Programma en Innovatie CC-NHMM Kumulus) spreekt het welkomstwoord uit en er is muziek van singer-songwriter Maurice Möllenbeck.

Toegang gratis | aanmelden niet nodig |  consumpties zijn voor eigen rekening

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Ode to Dignity

Het weer in Limburg
woensdag 21 maart 19:28 Zwaar bewolkt Maastricht 3.8 °C WZW 2 Min: -4 Max: 7
Evenementen