Meer nieuws
ENCI-groeve weer open voor wandelaars en natuurliefhebbers
zaterdag 07 oktober 09:00

Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied (samenwerkingsverband van Natuurmonumenten, ENCI, Stichting Sint-Pietersberg Adembenemend, Gemeente Maastricht en Provincie Limburg) heeft besloten om de ENCI-groeve vanaf afgelopen woensdag 5 oktober weer open te stellen voor publiek. Bezoekers die willen genieten van de natuur zijn opnieuw van harte welkom. De groeve moest in juni helaas gesloten worden vanwege een overweldigende belangstelling, waardoor er vooral rondom het natuurbad onveilige situaties ontstonden. De groeve is nu zodanig aangepast dat er geen onveilige situaties bij het natuurbad kunnen ontstaan en wandelaars en natuurliefhebbers weer kunnen genieten van deze bijzondere omgeving. In de groeve geldt tot nader orde een zwemverbod.

Inrichtingsmaatregelen rond het natuurbad

De nu getroffen maatregelen zorgen er voor dat de onbeheersbare situatie van het voorjaar wordt voorkomen. In alle waterplassen in de ENCI-groeve mag niet meer gezwommen of pootje gebaad worden. De omgeving van het natuurbad is heringericht en het betreden van het water is onaantrekkelijk gemaakt door het waterpeil te verlagen. Om het natuurbad staat een hek voor zolang als de definitieve herinrichting nog niet is voltooid.

Een toekomstig recreatief gebruik van het natuurbad, bijvoorbeeld voor wellness of andere vormen van extensieve waterrecreatie – recreatie die weinig druk uitoefent op de natuur – blijft tot de mogelijkheden behoren. Voorlopig geldt echter een algeheel zwemverbod. De komende maanden stellen de betrokken partners gezamenlijk een recreatieplan op. In dit plan wordt vastgelegd welke recreatievormen wenselijk zijn in de groeve en overgangszone, hoe het gebied hier het beste op ingericht kan worden en wat dit betekent voor het beheer van de groeve. Zo blijven we de komende jaren werken aan een mooi, attractief en bijzonder gebied om van te genieten.

Werkzaamheden komende winter en toegankelijkheid groeve

In het zuidelijk deel van de overgangszone wordt tijdens de komende winter van 1 november tot 1 mei nog kalksteen gewonnen. In deze maanden blijft de groeve voor wandelaars alleen toegankelijk vanaf de trap. Informatiecentrum Chalet d’n Observant blijft gewoon open voor publiek, maar is dan alleen toegankelijk via de Lage Kanaaldijk. Tussen 1 november en 1 mei kan er dus geen doorsteek gemaakt worden tussen beide ingangen.

Wandeling door de groeve

Vanaf het uitzichtplatform aan de Luikerweg kunnen bezoekers via de trap in de ENCI-groeve afdalen. Via een wandelpad loop je over een deel van de oude weg tussen Maastricht en Luik. Onder aan de trap word je een stukje door een oud gangenstelsel geleid. Het pad loopt via de vijver ‘Onder D’n Olifant’, de kalkgraslanden en het natuurbad tot de overgangszone.

Tussen 5 oktober en 1 november 2017, en vanaf 1 mei 2018 is het mogelijk om door te lopen tot Châlet D’n Observant aan de andere kant van de groeve. De groeve is tot 1 april dagelijks geopend van 09.00 – 17.00 uur. Van 1 april tot 1 september kan de groeve dagelijks bezocht worden van 08.00 – 20.00 uur.

 

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

ENCI

Het weer in Limburg
dinsdag 21 november 08:48 Zwaar bewolkt en regen Maastricht 10.1 °C ZW 4 Min: 10 Max: 12
Evenementen
Geboorteberichten
Kinderen
Heel gewoon, heel bijzonder gewoon een heel bijzondere vrouw.Na een periode van telkens afnemende gezondheid is toch nog onverwacht van ons heengegaan mijn lieve vrouw en zorgzame moeder Riet Hendriks - Vrenken Gerrit Hendriks Zij overleed op 70 jarige leeftijd.Roggel: Gerrit Hendriks Roggel: Dirk Hendriks Familie Vrenken Familie Hendriks 13 november 2017, Grote Laak 1a, 6088 NJ Roggel De plechtige uitvaartdienst wordt gehouden zaterdag 18 november om 10.30 uur in de parochiekerk van de H. Petrus te Roggel, waarna we Riet begeleiden naar haar laatste rustplaats op het parochiekerkhof te Roggel.Vrijdag is er om 19.00 uur een avondwake voor Riet in de parochiekerk.Riet ligt opgebaard in Evers Uitvaarthuis, Heythuyserweg 23, 6085 NH Horn, waar vrijdag na de avondwake gelegenheid is om persoonlijk afscheid van haar te nemen.Bloemen zijn welkom, maar een gift aan de Nierpatiëntenvereniging Roermond wordt zeer gewaardeerd. Collectebussen staan op de condoleancetafel.Een speciaal woord van dank aan het personeel van afdeling A3 en dr. Huitema van het Laurentius Ziekenhuis te Roermond voor alle zorg voor Riet.Mocht u geen persoonlijke kennisgeving ontvangen, wilt u dan deze aankondiging als zodanig beschouwen.
Becir en Jose Taci 50 jaar getrouwd 15 november 1967-2017 Trots op jullie… Natascha, Shtrojera en Kujtessa 50
Becir en Jose Taci 50 jaar getrouwd 15 november 1967-2017 Trots op jullie… Natascha, Shtrojera en Kujtessa 50
Becir en Jose Taci 50 jaar getrouwd 15 november 1967-2017 Trots op jullie… Natascha, Shtrojera en Kujtessa 50
Geboren Eva Anna Maria Wolfs op 7 november 2017 uit Andrea Wolf en George Wolfs p/a huisartspraktijk Patersbaan 11A 6211 LZ Maastricht