Meer nieuws
Primeur voor Maastricht: vleermuisvriendelijke verlichting
maandag 13 november 12:00

Een primeur voor Maastricht. De stad kent verlichting die zowel voldoet aan de Natuurwet, vooral op het gebied van vleermuizen, als aan de gestelde eisen voor veiligheid en leefbaarheid. De sluis in Limmel is uitgerust met de eerste slimme armaturen die volautomatisch ’s nachts ander licht geven dan in de vroege avond en de ochtend. Bedoeling is dat, waar nodig, alle armaturen in de stad deze verlichting krijgen.

De verlichting geeft in de avond- en ochtenduren een warm wit licht, dat sfeervol is en voldoet aan de veiligheidseisen. In de nacht, als de vleermuizen actief zijn, wordt het licht amberkleurig. Daardoor wordt de Maastrichtse vleermuizenpopulatie zo min mogelijk verstoord tijden hun vliegroutes. Het idee is om het warm witte licht te gebruiken daar waar dat kan en alleen het amberkleurige licht waar vleermuizen voorkomen. Maastricht vervangt in 2018 en 2019 zo’n vijfduizend afgeschreven armaturen. Waar nodig wordt de nieuwe, slimme verlichting geplaatst. Om te bezien waar vleermuisvriendelijke verlichting van pas komt, wordt nu onderzoek gedaan naar hoe de vleermuis zich verplaatst in Maastricht. “Het mes snijdt aan meerdere kanten”, zegt wethouder André Willems, verantwoordelijk voor de openbare verlichting in de stad. “We vervangen onze armaturen, maar sluiten meteen aan bij alle eisen die daaraan anno 2017 worden gesteld. Goed voor mens en dier.”

#missionzeromaastricht

Uiteraard is de nieuwe armatuur voorzien van Led-verlichting. Waarmee meteen een extra doel wordt gediend: de ambitie van Maastricht om klimaatneutraal te zijn in 2030, oftewel #missionzeromaastricht. “Een stevige ambitie, waar we serieus mee aan de slag zijn. Deze stap binnen onze stedelijke verlichting is daar een goed voorbeeld van”, zegt wethouder Gert-Jan Krabbendam (duurzaamheid). Krabbendam spreekt vol lof over de nieuwe verlichting. “We laten zien dat we daadwerkelijk initiatief tonen op duurzaamheidsgebied. Daarnaast is het van groot belang dat we voldoen aan de Natuurwet, dat we ervoor zorgen dat onze vleermuizen zo weinig mogelijk gestoord worden door verlichting. Duurzaamheid en natuur zijn belangrijk in Maastricht. Dat tonen we nu eens te meer aan. Daarnaast dragen we met deze slimme verlichting bij aan smartcity, want de mogelijkheden met deze technologie zijn talrijk.” Zo is het in de toekomst mogelijk om bijvoorbeeld verkeersstromen in kaart te brengen via sensoren in de lamp. Ook zou de luchtverontreiniging in kaart kunnen worden gebracht. Maastricht onderzoekt de mogelijkheden op dat gebied. 

Sint Servaasbrug

Het vleermuisvriendelijke armatuur komt voort uit een samenwerking tussen de gemeente Maastricht en de bedrijven Lux Lab, Candelux en het Finse Valopaa, waarvan de verlichting hier geïmporteerd is door Leds Go For The Best uit Elsloo. Valopaa is opgericht door voormalige medewerkers van Nokia (telecommunicatie) en Microsoft (software). Een volgende stap in die samenwerking is een proef met verlichting onder de Sint Servaasbrug. Onder twee bogen van de historische brug wordt verlichting getest. De uitkomsten van de proef moeten input leveren voor de mate van vleermuisvriendelijke verlichting boven en onder de brug én voor een nieuw lichtplan voor Maastricht dat onder meer voorziet in een nieuwe, betere en mooiere aanstraling van het Maastrichtse stadshart en de daarbij horende monumenten. De proef bij de Servaasbrug wordt in februari 2918 geëvalueerd. 

 

          

 

        

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Sint Servaasbrug

Vleermuizen

Led-verlichting

Het weer in Limburg
dinsdag 21 november 08:50 Zwaar bewolkt en regen Maastricht 10.1 °C ZW 4 Min: 10 Max: 12
Evenementen
Geboorteberichten
Kinderen
Heel gewoon, heel bijzonder gewoon een heel bijzondere vrouw.Na een periode van telkens afnemende gezondheid is toch nog onverwacht van ons heengegaan mijn lieve vrouw en zorgzame moeder Riet Hendriks - Vrenken Gerrit Hendriks Zij overleed op 70 jarige leeftijd.Roggel: Gerrit Hendriks Roggel: Dirk Hendriks Familie Vrenken Familie Hendriks 13 november 2017, Grote Laak 1a, 6088 NJ Roggel De plechtige uitvaartdienst wordt gehouden zaterdag 18 november om 10.30 uur in de parochiekerk van de H. Petrus te Roggel, waarna we Riet begeleiden naar haar laatste rustplaats op het parochiekerkhof te Roggel.Vrijdag is er om 19.00 uur een avondwake voor Riet in de parochiekerk.Riet ligt opgebaard in Evers Uitvaarthuis, Heythuyserweg 23, 6085 NH Horn, waar vrijdag na de avondwake gelegenheid is om persoonlijk afscheid van haar te nemen.Bloemen zijn welkom, maar een gift aan de Nierpatiëntenvereniging Roermond wordt zeer gewaardeerd. Collectebussen staan op de condoleancetafel.Een speciaal woord van dank aan het personeel van afdeling A3 en dr. Huitema van het Laurentius Ziekenhuis te Roermond voor alle zorg voor Riet.Mocht u geen persoonlijke kennisgeving ontvangen, wilt u dan deze aankondiging als zodanig beschouwen.
Becir en Jose Taci 50 jaar getrouwd 15 november 1967-2017 Trots op jullie… Natascha, Shtrojera en Kujtessa 50
Becir en Jose Taci 50 jaar getrouwd 15 november 1967-2017 Trots op jullie… Natascha, Shtrojera en Kujtessa 50
Becir en Jose Taci 50 jaar getrouwd 15 november 1967-2017 Trots op jullie… Natascha, Shtrojera en Kujtessa 50
Geboren Eva Anna Maria Wolfs op 7 november 2017 uit Andrea Wolf en George Wolfs p/a huisartspraktijk Patersbaan 11A 6211 LZ Maastricht