Dé theatersensatie van 2016: marathon theaterkijken met hitserie Borgen

Wereldwijd smulden miljoenen kijkers van de Deense tv-serie Borgen. Het Noord Nederlands Toneel maakt van dit meeslepende politieke drama een 10 uur durend theaterevenement, compleet met cliffhangers, recaps, live muziek en een uitgebreid diner. De voorstelling gaat op 12 maart in première. Met in Groningen, Utrecht en Amsterdam reeds uitverkochte zalen belooft Borgen dé theatersensatie van 2016 te worden. In Limburg exclusief te zien in Theater aan het Vrijthof in Maastricht op zaterdag 28 en zondag 29 mei 2016.

Het volledige Theater aan het Vrijthof verandert voor twee dagen in Borgen (het fictieve Binnenhof). In 14 afleveringen wordt je meegenomen in het dagelijkse leven van premier Birgitte Nyborg (Malou Gorter), haar spindoctor Kasper Juul (Peter Vandemeulebroecke) en de ambitieuze journaliste Katrine Fønsmark (Anna Drijver). Je ziet niet alleen wat er zich in de politieke arena afspeelt ook buiten de zaal wordt je meegezogen in de wereld van de politiek, de redactie van de nieuwszender TV1 en dat kleine beetje privéleven van een vrouw in topfunctie. Het publiek eet tijdens Borgen mee met de acteurs. Zij krijgen smakelijke gerechten en hapjes voorgeschoteld, ontwikkeld door niemand minder dan de schrijver van de originele tv-serie (en tevens Deense topchef) Adam Price. Tussen de episodes door kun je buiten een luchtje scheppen en door de terugblik aan het begin van een nieuwe episode kun je ook makkelijk een aflevering missen als je een wat langere break wilt.

In Borgen ontspint zich een wereld vol intriges, machtsstrijd, idealen en ambities rondom de eerste vrouwelijke premier. Haar idealisme wordt op de proef gesteld en daarnaast lijkt ze ook nog eens langzaam de controle over haar eigen gezinsleven te verliezen. In haar werkt wordt ze bijgestaan door haar cynische spindoctor Kaspar, die door zijn verscheurde jeugd een meedogenloos politiek spel speelt. En Kaspar raakt verwikkeld in een onmogelijke liefde met de ambitieuze journaliste Katrine, wat de integriteit van beide op het spel zet.

“Je hoeft niet tien uur op je stoel te blijven zitten. Als het stuk nog niet is begonnen, lopen alle hoofdfiguren al door de zaal. Misschien loop ik als Birgitte rond in mijn joggingbroek, alsof ik thuis ben. We laten de eerste twee seizoenen zien in afleveringen van een half uur. Tussendoor zijn er korte pauzes. Je kunt ook een aflevering overslaan, alsof je op een popfestival bent. Halverwege de dag is er een groot diner op het toneel. Daar is een grote ronde tafel, voor wel honderdvijftig man. Wij blijven tijdens het diner in onze rol. Katrine, de journaliste (Anna Drijver red.), wordt dertig en geeft een feestje. Mijn zoontje rent rond en bouwt een boomhut. Ik ben even niet zo vrolijk, want ik ben net gescheiden. Wij blijven allemaal de hele dag op het podium. Je ziet onze huizen, daarnaast staat de nieuwsredactie en mijn werkkamer. Er wordt echt gekookt in de keukens. Dat vind ik zo mooi, dat we allemaal dóórleven. Als ik een belangrijk overleg heb met mijn spindoctor Kasper, kijk ik ondertussen even naar mijn man die mijn dochter Laura kietelt, aan de rand van het toneel. En ik denk: verdorie, ik ben er weer niet bij.” Malou Gorter over haar rol als premier, interview Libelle 2016.

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) staat erom bekend bestaande stukken in een nieuw jasje te steken of soms radicaal te actualiseren. Zo is in de bewerking van Borgen het script verrijkt met maatschappelijke issues anno 2016. Sterker nog, iedere week worden nieuwe teksten geschreven op de actualiteit van die week. Maar het NNT gaat met Borgen verder dan de bewerking van de inhoud. Het gaat een uniek experiment aan met de huidige vorm van het theater in Nederland en zelfs ver daarbuiten. Voor het eerst brengt het gezelschap het succes van „binge-watching‟ naar het theater in de vorm van een spannend 10-uur durend theaterevenement.

Noord Nederlands Toneel – Borgen

datum l zaterdag 28 en zondag 29 mei 2016

locatie l Theater aan het Vrijthof (Papyruszaal)

tijd l 13.00 uur – 23.00 uur

prijs l € 77,50 inclusief Diner

tickets verkrijgbaar via www.tahv.nl/borgen en/of via de uitbalie

Deel dit artikel