Home > Hoe laat gaan de kinderen in Limburg naar bed?

Hoe laat gaan de kinderen in Limburg naar bed?

jan 31, 2023 | Algemeen

Voldoende slaap is ontzettend belangrijk. Dat geldt niet alleen voor volwassen, maar met name ook voor kinderen. Waar ze in de eerste paar maanden van hun nog prille leventjes bijna 20 uur per dag slapen, wordt dit natuurlijk gaandeweg wel steeds minder. Maar ook kinderen van 3 jaar slapen meestal ‘s middags nog even een uurtje of zelfs langer. Omdat ze nog zo klein zijn, houden ze het simpelweg anders de hele dag niet vol. Waar de meeste volwassenen voldoende hebben aan een uur of 8 slaap, geldt dit bij kinderen niet. De meeste kinderen hebben namelijk toch echt wel tussen de 10 en 12 uur slaap nodig. Maar hoe laat gaan de meeste kinderen in Limburg nu eigenlijk naar bed? Dat de bedtijd 13 jaar anders is, dan wanneer ze 4 zijn, is logisch uiteraard!

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen van 0 tot 4 jaar hebben ongeveer 12-16 uur slaap per dag nodig. Dit kan variëren afhankelijk van de individuele kinderen. Het is belangrijk om een vast slaapschema te hebben en een comfortabele slaapomgeving te creëren. Het is daarom dan dus ook niet zo heel vreemd dat kinderen op deze nog jonge leeftijd ‘s middags naar bed toe gaan, omdat ze anders niet aan hun uren slaap komen. Afhankelijk van je kind, kan het zijn dat de één wat meer slaap nodig heeft dan de ander. Gemiddeld zullen de meeste kinderen tot een jaar na de laatste fles naar bed gaan, terwijl kinderen tussen 2 en 4 vaak rond de klok van 19.00 uur naar bed gaan.

Kinderen van 4 tot 12 jaar

Wanneer een kind 4 is, heeft het minder slaap nodig, dan wanneer ze jonger zijn. Toch is het ook voor deze leeftijd belangrijk dat ze voldoende slapen. Echter is het wel zo dat dit vaak ook de leeftijd is, waarop het welbekende middagslaapje afgelopen is. Tuurlijk kan het een keer zijn dat ze na een ochtend intensief te hebben gespeelt even een uurtje de oogjes dichtdoen op de bank, maar dat zal meer uitzondering zijn dan regel. Ook zullen ze vanaf deze leeftijd wat later naar bed toe gaan. De bedtijd voor kinderen van 4 tot 12 jaar ligt meestal tussen 19.00 en 21.00 uur. Afhankelijk van de hoeveelheid slaap die je kind nodig heeft. De bedtijd 14 jaar, wanneer ze naar de middelbare school gaan, is natuurlijk weer een ander verhaal.

Kinderen van 12 tot 18 jaar

Kinderen vanaf een jaar of 12 hebben vaak een redelijke eigen wil. Dit is dan ook direct de periode waarin de meesten in de puberteit komen. Des te belangrijker dus om direct duidelijke afspraken te maken over de bedtijden. Zo zijn er ouders die het niet erg vinden dat hun kind van 16 langer opblijft dan hijzelf, maar zijn er ook ouders die willen dat hun kinderen rond de klok van 22.00 uur een etage hoger, naar hun slaapkamer gaan. Belangrijk is vooral om het bespreekbaar te maken met je kinderen, zodat je hier geen discussie over krijgt en iedereen weet waar ze aan toe zijn.