Home > Nieuwe Tivoli in Aken nu al aan stevige sanering toe

Nieuwe Tivoli in Aken nu al aan stevige sanering toe

jan 1, 2016 | 1Limburg, Sport

Schimmel op de muren, gastenfans die bij stevige regenval in de tunnel naar het gastenblok een douche krijgen, regenwater dat in ruimtes met dure techniek doordringt, veldverwarming die slechts op een gedeelte van het veld functioneert, stenen die los liggen, gevaarlijk rechtop steken of in een gat verzonken zijn op de 20.000 m2 grote stadionomloop. 

Nee, we praten niet over de oude  vertrouwde en inmiddels gesloopte oude Tivoli in Aachen, maar over het nieuwe Tivoli-stadion, bouwkosten 40 miljoen euro, dat augustus 2009 officieel werd geopend. Het herstel van de vele mankementen gaat miljoenen kosten. 

De ‘Aachener Stadionbeteiligungsgesellschaft’ (ASB) heeft bouwondernemer Walter Hellmich, die verschillende Duitste voetbalstadions realiseerde, aansprakelijk gesteld en voor de rechter gedaagd. ASB, een dochtermaatschappij van de Stadt Aachen, kocht begin 2015 de Tivoli voor één euro. Daarmee werd hoofdbespeler Alemannia Aachen, dat dreigde te bezwijken onder de onderhoudskosten en bovenal de aflossingskosten voor een faillissement behoed.

De club betaalt nu alleen nog de huur, gerelateerd is aan het niveau waarop de club speelt. In de Regionalliga is dat een bedrag onder de 300.000 euro. Door het verhuren van de ruimten en het organiseren van activiteiten wordt de ASB geacht de exploitatie rendabel te krijgen.

In 2016 is dat (nog) niet gelukt. De enorme onderhoudskosten hangen ook ASB als een molensteen om de nek. Daarbij komt het herstel van de mankementen in de Tivoli. Er is bij de rechtbank een lijst ingediend met 50 graverende fouten. ASB hoopt die kostenpost goeddeels te kunnen verhalen op bouwheer Hellmich. Een dag voordat de vijfjarige garantiestelling afliep plofte er bij diens bouwconcern een dagvaardiging en claim van ASB op de mat. De rechterlijke uitspraak wordt in de loop van dit jaar verwacht.   

Bron: 1Limburg Sportnieuws