Home > Limburg kent meeste leegstaande basisscholen

Limburg kent meeste leegstaande basisscholen

jan 7, 2016 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dit blijkt uit onderzoek van Daniel Vos van de TU Delft en uit de scriptie van Sanne Feron van Zuyd Hogeschool in Heerlen.

Vos vergeleek het aantal leerlingen op de basisscholen (in 2013) met de ruimtebehoefte. Daaruit blijkt dat Limburg 23,5 procent aan ruimteoppervlakte te veel heeft. Op de tweede plaats staat Brabant met 16,6 en dan Friesland en Groningen met elk 12,3 procent. Vos en ook Feron, die onderzocht of schoolgebouwen wel toekomstbestendig zijn, wijten een deel van de leegstand aan krimp.

Maar na gesprekken op 31 basisscholen, onder andere in Horst aan de Maas, ontdekte de TU-student ook dat scholen die zijn gebouwd tussen 1985 en 2007 minder ‘leeg’ zijn.

Strengere bouwregels voorkwamen royale schoolgebouwen, zoals in de jaren 1960-1984. Verder blijken nieuwere scholen te vaak op de groei gebouwd en zijn ‘donkere’ en slecht onderhouden scholen niet in trek. Vos adviseert schoolbesturen om scholen een goed onderhouden uitstraling te geven.

Feron heeft een model ontwikkeld, waarbij schoolbesturen elk schoolgebouw kunnen ‘doormeten’ om te zien of het de komende tien jaar nog kan blijven bestaan.

Scholen krijgen geld van het ministerie, gebaseerd op het aantal leerlingen. Als dat aantal terugloopt en er lokalen over blijven, is dat wel handig qua ruimte, maar kost dat wel geld aan schoonmaak, onderhoud en verwarming. Vos berekende dat dit 47 euro per vierkante meter is waar geen vergoeding tegenover staat. De Draaiende Wieken in Posterholt heeft om deze reden een deel van het schoolgebouw afgekoppeld en teruggegeven aan de gemeente. Zo bespaart de school 10.000 euro per jaar.

Bron: 1Limburg Nieuws