Home > Maastricht grijpt naast EU-top

Maastricht grijpt naast EU-top

jan 7, 2016 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Maastricht heeft samen met de provincie Limburg al in 2013 en nogmaals in 2014 gevraagd om een bijeenkomst in 2016, het jaar dat Nederland voorzitter van de Europese Unie is, stelt burgemeester Annemarie Penn-te Strake.

“In onze Euregio van vier miljoen mensen ervaren wij alle Europese problemen met drugs en criminaliteit of met werk over de grens. Toeristische promotie was een mooie bijvangst geweest. We zijn teleurgesteld. De vraag is nu wel hoe serieus je Nederland in Europa neemt en andersom.”

Onder vorige voorzitterschappen van Nederland, zoals in 1997 en 2004, werden de Europese vergaderingen wél over het land verspreid. Toenmalig minister Ben Bot haalde zijn buitenlandse collega’s in 2004 naar Château Neercanne bij Maastricht.

Ook Bot uit kritiek op de keuze van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken om alle vergaderingen op één plek te houden. Koenders noemt dat “de sobere en pragmatische aanpak” en wijst erop dat die veel beter te beveiligen én veel goedkoper is. Het voorzitterschap kost een kleine 63 miljoen euro, in 2004 was dat – voor inflatie gecorrigeerd – 120 miljoen.

Bot is van dat gecijfer echter niet onder de indruk. “Met die paar miljoen extra koop je wél veel promotie. Ik denk dat veel grotere steden graag bereid waren geweest om iets bij te dragen.”

Bron: 1Limburg Nieuws