Home > Charlie Hebdo: grote invloed op Maastrichtse cartoonisten

Charlie Hebdo: grote invloed op Maastrichtse cartoonisten

jan 7, 2016 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat vertelde de cartoonist woensdagavond in het tv-programma Jinek.

De aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs is donderdag precies een jaar geleden. De redactie van het Franse tijdschrift werd op 7 januari 2014 onder vuur genomen. Daarbij vonden twaalf mensen de dood. Charlie Hebdo nam de islam regelmatig op de korrel. De aanslag was bedoeld als vergelding daarvoor.

Volgens Oppenheimer schuwt hij sinds de aanslag geen onderwerpen. Ook de wereldwijde spanningen rond de islam niet. Zijn tekeningen zijn nog scherper geworden.

Met openbare optredens en lezingen is hij wel voorzichtiger geworden, zo vertelde hij. Zo treedt hij bijvoorbeeld niet meer aan voor het L1-radioprogramma waar hij regelmatig te gast was. Bij andere openbare bijeenkomsten heeft hij beveiliging.

Een jaar na de aanslagen op Charlie Hebdo kijkt cartoonist Paul Kusters met gemengde gevoelens terug op de gebeurtenissen. De tekenaar uit Maastricht vindt dat beledigen in een spotprent moet kunnen. Het is en blijft een vorm van meningsuiting, die volgens hem niet aan banden mag worden gelegd door geweld.

Bron: 1Limburg Nieuws