Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Common Carnaval voor Vluchtelingen en Maastrichtenaren
zaterdag 09 januari 14:00

De Maastrichtse samenleving koestert haar gebruiken. Oude en nieuwe tradities kunnen naast elkaar bestaan. Die ruimte geeft men hier aan elkaar. Dat maakt Maastricht een fijne stad om in te wonen, te leven en te bezoeken.

Carnaval is één van die tradities. Het ritueel van carnaval is opgebouwd uit vele gebeurtenissen: samenkomsten van mensen, in grotere en kleinere groepen, ook al in de aanloop naar ‘Vastelaovend’ toe. Samen kostuums maken, aan de wagens bouwen, samen muziek maken, eten en drinken.

Het motto van de Maastrichtse Vastelaovend is verbinden: door ‘Plezeer & Sjariteit’, door plezier en liefdadigheid. ‘Common Carnaval’ is een project door, voor en met inwoners van de stad Maastricht, vluchtelingen en nieuwkomers.

De vluchtelingen hebben niet alleen hun stad, dorp of huis moeten achterlaten. Met hun vlucht lieten ze de voorwerpen, momenten en plekken achter die vorm gaven aan hun dagelijkse leven. maar ook de gezamenlijke rituelen: de grote en kleine feesten die met familie, vriendengroepen, buurten, steden of in het hele land gevierd werden.

Één van de peilers van de Mestreechter Geis* waar de stad Maastricht zo trots op is, is de tolerante levensopvatting. Daarom willen wij carnaval, de voorbereidingen, de uiteindelijke optocht en het vieren erna als gelegenheid nemen om de vluchtelingen ‘welkom’ te heten. Wij willen hen ontmoeten en deel laten nemen aan onze gemeenschap.

Dit kunnen wij doen door onze rituelen rondom het carnaval met hen te delen, door hen uit te nodigen om samen de kostuums te maken, te bouwen aan objecten en een wagen en hen mee te laten lopen aan de optocht.

Carnaval vieren is een manier om op humorvolle, nieuwsgierige en respectvolle manier de maatschappij en de sociale rollen die een ieder vervult te bevragen. Wij richten in de lijn van het carnavaleske een tijdelijke carnavalsvereniging op. Een vereniging met een vluchteling-prins en een prinses die ‘ein vaan us’ is.

De raad van 11 zal bestaan uit een aantal jonge Maastrichtenaren, een aantal jonge kunstenaars in wording en een aantal jonge vluchtelingen. Op de weg naar zondag 7 februari doet deze raad van 11 met milde humor een poging alle inwoners van de stad met elkaar te verbinden.

De Raad van 11 wordt ondersteund door Stichting Elisabeth Strouven, iArts Maastricht, Not Just A Number, Het Geluid Maastricht, Fashionclash, Dear Hunter, COA, Bureau Europa, HS Zuyd, Stichting Kanunnik Salden  & Tout Maastricht en hopelijk door vele inwoners van Maastricht…

Aanstaande maandag 11 januari is het zover: de Kick-off van Common Carnaval! Een project waarbij vluchtelingen en nieuwkomers in Maastricht welkom worden geheten door hen in te wijden in de Vasteloavend.

Iedereen is van harte welkom om op 11 januari tussen 12.00 – 12.30u de officiële kick-off en perspresentatie bij te wonen in de Hoofdwacht, het tijdelijke hoofdkwartier van Common Carnaval op het Vrijthof in Maastricht. Tijdens dit startschot van het bouwproces installeren we onze eigen bijzondere Raad van elf, onthullen wij de vluchteling-prins en zal tevens de Stadsprins 2016 van Maastricht zijn opwachting maken.

Locatie: De Hoofdwacht, Vrijthof 25 in Maastricht.

Common Carnaval is een initiatief van de studenten van de I-arts opleiding, onderdeel van de kunstenfaculteit van Zuyd Hogeschool in Maastricht.

Voor meer informatie zie de website http://www.commoncarnaval.nl/

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
zaterdag 26 september 14:20 Zwaar bewolkt Maastricht 13.1 °C NW 2 Min: 5 Max: 16
Evenementen