Home > Angst en onrust keert terug na havenbrand Wessem

Angst en onrust keert terug na havenbrand Wessem

jan 12, 2016 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

“Het houdt logischerwijs iedereen bezig. Mij ook. Vier boten die normaliter hier in de jachthaven liggen, zijn bij de brand verloren gegaan”, vertelt eigenaar Perry Houkes van Marina Oolderhuuske. “De ene eigenaar reageerde laconiek, de ander emotioneel. Het is nu vooral afwachten wat het politieonderzoek op gaat leveren.”

Eind 2014 en begin 2015 verwoestte een reeks van branden vier jachthavens in Midden-Limburg. Bij Rolf Kroos, eigenaar van Nautic Krekelberg in Herten, waar op 6 december 2014 enkele boten afbrandden, zijn sinds zaterdag de zorgen weer toegenomen. “Het is sinds die tijd eigenlijk altijd oppassen gebleven. Er is tot op heden nooit iemand voor die branden van destijds veroordeeld.We wonen ook zelf op het terrein en het aantal uren slaap is na zaterdag een stuk minder geworden.”

Perry Houkes: “De extra maatregelen van vorig jaar gelden bij mij nog steeds. Er is cameratoezicht, kentekenbewaking en je let zo goed mogelijk op. Op die manier probeer je risico’s te beperken.”

Burgemeester Stef Strous van Maasgouw weet nog niet of de laatste havenbrand een verband heeft met de reeks havenbranden van een jaar geleden. “Ik wil ervoor waken om het meteen in het rijtje van de vorige branden te plaatsen. Ik ga uit van een losstaand incident totdat het tegendeel wordt bewezen.”

Strous zegt al enkele telefoontjes te hebben gehad van ongeruste ondernemers. “Mocht er in bredere zin bij ondernemers weer behoefte zijn aan een gesprek, dan zijn we daar altijd toe bereid.”

Sjors Winkelmolen, in zijn jachthaven De Maasterp in Ohé en Laak werd in december 2014 brand gesticht, wil graag weten waarom de branden aangestoken zijn. “Ik hoop niet dat dit het begin is van een hoop nieuwe ellende. Na zaterdag zijn we weer superalert, en inmiddels beschikken we over een hypermodern camerasysteem. Meer kun je niet doen. Maar vooral de vraag ‘waarom’ intrigeert me. Waar hebben we als ondernemers mee te maken? Als we dat wisten dan zou het al iets schelen.”

Bron: 1Limburg Nieuws