Home > Problemen met onderwijs over de grens

Problemen met onderwijs over de grens

jan 14, 2016 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Ze moeten wel degelijk aan voorwaarden voldoen, ongeacht Europese afspraken.

Kinderen met een dubbele nationaliteit, die in Duitsland naar de peuterspeelzaal of crèche zijn geweest en de Duitse taal al goed spreken, moeten vanaf zes jaar naar een Duitse basisschool. Pas als ouders aannemelijk kunnen maken dat het leven van het kind zich voor een groot deel in Nederland afspeelt, krijgt het ontheffing van de Duitse schoolplicht en mag het in Nederland naar school.

Zo kreeg de familie Aslander- Görtz uit Karken pas na inschakeling van een advocaat toestemming om dochter Anouk op school in Posterholt te laten blijven. Het Roermondse VVD-Kamerlid Karin Straus vroeg zich naar aanleiding van deze zaak af of de regels in Duitsland waren aangescherpt. En of een EU-land zomaar de vrijheid van onderwijs kan inperken.

Op haar Kamervragen kwam deze week antwoord van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Hij zegt dat er sinds 2010 afspraken zijn tussen Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, om Nederlandse kinderen een ontheffing te geven van de Duitse schoolplicht.

Volgens de staatssecretaris kan het zijn dat een lokale autoriteit “mogelijk structureel of eenmalig de regelgeving onjuist heeft geïnterpreteerd.” Dat gelooft Christoph Esser, Schulamtdirektor van de grensgemeente Heinsberg helemaal niet. Hij kent de deelstaatafspraken niet, maar weet dat de Duitse schoolwet de laatste tien jaar niet is veranderd. “Ik weet wel waar de irritatie zit”, zegt hij.

“Nederlanders vinden het vanzelfsprekend dat zij de schoolkeuze bepalen. Maar wie in Duitsland komt wonen, moet integreren. Dat betekent hier naar school en de taal leren. Er zijn uitzonderingen mogelijk die aan Nederlanders vrijwel altijd worden toegekend. Bijna altijd gaat het om kinderen die alleen Nederlands praten en al jong naar een Nederlandse opvang of peuterspeelzaal gingen. Maar je moet wél officieel ontheffing van de Duitse schoolplicht aanvragen”, zegt Esser.

Bron: 1Limburg Nieuws