Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Het scherp van de stroper
donderdag 14 januari 14:30

Tussen mei 2014 en oktober 2015 trokken dichter Maarten van den Berg en fotograaf Bert Janssen langs bouwplaatsen, vergane industrie en braakliggend terrein in Maastricht.

Maarten van den Berg voorzag de plekken van rake dichtregels. Bert Janssen legde locaties en poëzie met warme hand vast op foto’s. Het eindresultaat is vertaald in het boek en de expositie met de titel ‘het scherp van de stroper’. De expositie is van 24 januari tot en met 28 februari 2016 te zien bij Bureau Europa aan de Boschstraat. Het boek is daar ook te koop.

Plekken met beperkte houdbaarheidsdatum

Het autonome ‘fotopoëzie’-project toont de verhouding van dichter en fotograaf met een stad waar momenteel enorme stedenbouwkundige veranderingen plaatsvinden. Om deze transitie vast te leggen hebben de makers gezocht naar locaties met een beperkte houdbaarheidsdatum. Ze gebruikten het veranderend stadslandschap als drager van poëzie. Het gekozen decor is universeel, terwijl het karakter van de stad Maastricht onmiskenbaar aanwezig is.

Plaktape-poëzie

De poëzie geeft de gekozen plekken een nieuw gezicht. Door gebruik te maken van vluchtige materialen, zoals kinderkrijt en afplaktape, schrijft Maarten van den Berg een boodschap in een onschuldige vorm van guerilla-poëzie. Zo verwijst hij naar de snelheid en waarden van onze hedendaagse maatschappij. Bert Janssen fotografeert poëzie en plaats met warme hand en haviksoog tot een gezamenlijk perspectief.

Expositie in Sphinxkwartier

Foto’s en gedichten vinden borging in een boek en worden geëxposeerd in Bureau Europa aan de Boschstraat 9 in het Sphinxkwartier. Een bewust gekozen plek omdat dit een stadsdeel is dat momenteel volop in transitie verkeert. Het is uiteraard één van de plekken die terug te vinden is in ‘het scherp van de stroper’.

Tentoonstelling

 Opening: zondag 24 januari 14:00 – 16:00 uur (toegang gratis)

 Tentoonstelling: 24 januari – 28 februari 2016

 Toegang: 5 euro | studenten 3 euro | gratis voor Museumjaarkaarthouders

Boek

Het boek is te koop bij Bureau Europa, boekhandel de Tribune, boekhandel Dominicanen en de reguliere boekhandels. Te bestellen bij Uitgeverij Azul Press en bol.com. Prijs: € 29,95.

http://www.belvedere-maastricht.nl/het-scherp-van-de-stroper/

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Maarten van den Berg

Bert Janssen

Het weer in Limburg
zaterdag 26 september 13:31 Zwaar bewolkt Maastricht 12.0 °C NW 3 Min: 5 Max: 16
Evenementen