Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Bonnefanten Award 2016 voor Cai Guo-Qiang
vrijdag 15 januari 16:00

Het Bonnefantenmuseum maakte vandaag bekend dat kunstenaar Cai Guo-Qiang (1957, Quanzhou, Fujian, China) de Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) 2016 wint. De BACA bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, een publicatie en een solotentoonstelling in het Bonnefantenmuseum najaar 2016.

 

Cai Guo-Qiang laureaat Bonnefanten Award for Contemporary Art 2016

Op 29 september 2016 wordt voor de negende keer de prestigieuze BACA award (Bonnefanten Award for Contemporary Art) uitgereikt. De Award is een eerbetoon aan een levende kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre dat van grote invloed is op kunstenaars, tentoonstellingsmakers en kunstprofessionals. De keuze voor een BACA-laureaat uit China past binnen het streven van het Bonnefantenmuseum om verschillende kunstgeschiedenissen voor het voetlicht te brengen, bijvoorbeeld door meer aandacht te schenken aan artistieke praktijken uit niet-Westerse regio's. Tegen die achtergrond werd er in 2014 al bewust gekozen voor een winnaar uit Latijns Amerika: Laura Lima.

De jury voor de editie van 2016 bestaat uit Cao Fei (kunstenaar), Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum), William Lim (architect, collectioneur), Carol Lu (curator, schrijver), Lars Nittve (directeur M+ Museum Hong Kong) en Ulli Sigg (collectioneur). De selectiecommissie stond voor een zware taak gezien de enorme ontwikkelingen in en het hoge niveau van beeldende kunst uit China. De commissie looft de uitzonderlijke en constante kwaliteit van Cai Guo-Qiang's werk en zijn aanzien onder kunstenaars. Hij heeft met zijn oeuvre een belangrijke bijdrage geleverd aan de positie van Chinese kunst en kunstenaars wereldwijd. Ook de verwachting dat de werken een innovatieve dialoog tot stand zullen brengen met het Bonnefantenmuseum en zijn collectie, heeft een rol gespeeld bij het afwegingsproces.

Cai Guo-Qiang

Cai Guo-Qiang (1957, Quanzhou, Fujian, China – New York, Verenigde Staten) maakt in zijn werk gebruik van symbolen, verhalen, tradities en materialen als feng-shui, Chinese geneeskunde, flora en fauna, de shanshui schilderkunst, portretten en pyrotechniek. Zijn werk verandert voortdurend en verbindt de "the seen and unseen worlds." Cai Guo-Qiang was curator van het eerste Chinese Paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië in 2005. Hij was Director of Visual and Special Effects tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008. Cai Guo-Qiang werd vaak gelauwerd ondere andere met de zoals de Japan Cultural Design Prize in 1995 en de Golden Lion tijdens de Biënnale van Venetië (1999), de Hiroshima Art Prize (2007), the 20th Fukuoka Asian Culture Prize (2009) en vele solotentoonstellingen o.a. in The Metropolitan Museum of Art in New York, het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, het Duitse Guggenheim in Berlijn en het Satoyama Museum of Contemporary Art, Tokamach.

 
Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
woensdag 17 juli 19:16 Zwaar bewolkt Maastricht 22.7 °C O 2 Min: 11 Max: 23
Evenementen