Home > ‘Stakingsacties bij Nedcar zijn niet verstandig’

‘Stakingsacties bij Nedcar zijn niet verstandig’

jan 17, 2016 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

In het L1-radioprogramma De Stemming riep hij de vakbonden op om te stoppen met staken. “Je moet je afvragen of de bijwerkingen niet erger zijn dan de kwaal. VDL Nedcar is de dupe van een landelijk conflict.”

Het overleg tussen werkgevers en werknemers over een nieuwe cao in de metaalsector duurt al acht maanden. Een van de bedrijven waar actie wordt gevoerd, is de autofabriek in Born die drie jaar geleden van de ondergang werd gered door ondernemer Wim van der Leegte.

Van Helvert: “Het bedrijf heeft geen vet op de ribben, maar de FNV staat klaar om het eerste geld te incasseren.” Hij noemt het stakingsrecht een groot goed, maar vindt het onverteerbaar dat Nedcar door de stakingen de productieafspraken met BMW niet kan nakomen waardoor mogelijk tientallen banen verdwijnen.

Ron van Baden, regiocoördinator van de FNV, is niet onder de indruk van verlies van werkgelegenheid. “Het is een zwaktebod om via de media bekend te maken dat een deel van de productie wordt overgeheveld naar Oxford. Het is onacceptabel dat we iedere keer worden uitgespeeld tegen het buitenland. Moeten we dan alles slikken van de werkgever?”

Van Baden noemt het personeelsbeleid van topman Van der Leegte archaïsch. “Ik beweer niet dat hij iedereen als knecht behandeld maar werknemersinvloed, medezeggenschap en respect zijn bij hem onderontwikkeld.” Volgens de FNV-bestuurder zijn de arbeidsverhoudingen bij Nedcar ‘blijvend verstoord en is er geen vertrouwen meer tussen werkvloer en directie’.

Bron: 1Limburg Nieuws