Home > Humorcollege Het Munttheater in Weert

Humorcollege Het Munttheater in Weert

jan 19, 2016 | Limburglokaal

We voelen vaak intuïtief aan dat humor en lachen goed is, terwijl we zelden de werkelijke kracht van humor erkennen. Toch is humor een van de meest gewenste eigenschappen van een toekomstige partner en of collega. Trainingsbureau Jobtraining neemt humor al jaren serieus. Haar Humorcollege is een hit in het bedrijfsleven, meer dan een half miljoen professionals volgden deze workshop. Om meer nieuwsgierigen te kunnen bereiken, is het Humorcollege sinds begin dit jaar te zien in de Nederlandse theaters. Donderdag in Weert. 6 vragen aan cabaretière Renate Reijnders.

 

1.                   Wat kunnen we van het Humorcollege verwachten?

Het Humorcollege is cabaret, show en college ineen. Je komt erachter wat jouw humorstijl is en hoe je humor een grotere plek in je leven geeft. Renate geeft tips om grappiger te worden, hoe je meer humor in je leven kan krijgen en hoe je die humor bewust kan inzetten in je relatie, met je vrienden of met je kinderen. In grote lijnen neemt zij de verschillende soorten humor door in filmpjes, voorbeelden en persoonlijk verhalen. Het publiek krijgt de kans te bedenken wat voor soort humor ze zelf gebruiken. Ik vind dat we ontzettend serieus zijn geworden met zijn allen, dat is een tendens in Nederland. Terwijl humor ons juist alles brengt dat we nu zo hard nodig hebben: het relativeert stress, het verbind ons met anderen en het is bovendien ontzettend gezond.

 

2.                   Kan iedereen humor leren?

Ja! Vroeger zei men: Je hebt het of je hebt het niet, nu zijn we er steeds meer van overtuigd dat humor in iedereen zit en dat je dit kunt ontwikkelen. Zelfs de grootste zuurpruim heeft weleens een binnenpretje of een gekke gedachte, oftewel het vermogen om te relativeren zit al in je. Net als met al onze competenties, kunnen we ook de competentie humor ontwikkelen.

 

3.                   Hoe kun je humor leren

Er zijn verschillende Humortools (woordhumor, zelfspot, leedvermaak etc). Dit zijn vormen van humor die je bewust of onbewust gebruikt. In het Humorcollege ontdek je je eigen humortool en leer je hoe je deze wat meer kunt inzetten. Je leert ook hoe je andere humortools kunt ontwikkelen. Hierbij geldt dat je het beste leert door te doen. Wij geven je een paar tips:

 

Zelfspot. Maak jezelf eens belachelijk. Maak een grap over een typisch uiterlijk kenmerk van jezelf of iets waar je niet goed in bent.

Understatement. Verklein een grote gebeurtenis tot een minimaal feit.

Vergelijken. Bedenk een toepasselijke vergelijking en vermijd daarbij clichés.

 

4.                   Zijn creatieve mensen grappiger dan niet creatieve mensen?

Creatief denken heeft te maken met anders naar de werkelijkheid te kijken, bij humor doe je dit ook. Mensen met een creatieve geest maken vaker grapjes omdat zij de werkelijkheid snel en makkelijk kunnen ‘omdenken’.

 

Wie geeft het college?

Renate Reijnders. Zij is cabaretière, actrice, humortrainer en columniste. In 2000 maakte haar carrière een kickstart doordat zij als cabaretduo Reijn en Goed het Vara’s Leids Cabaret Festival won. 10 jaar lang maakte ze de Nederlandse schouwburgen onveilig  met haar scherpe humor, directe stijl en dynamische interactie met het publiek. Inmiddels heeft ze 9 programma’s op haar naam staan. In 2016 staat ze solo in het theater met het Humorcollege.

 

Waarschuwing!

Het is goed mogelijk dat je na het volgen van dit college grappiger wordt en dat mensen in jouw omgeving daar op reageren. Ze kunnen gaan glimlachen, gaan huilen van het lachen of je raar aankijken. Of ze kunnen juist niet van je afblijven, want humor maakt aantrekkelijk. Voor de gevolgen van deze gedragingen zijn wij niet aansprakelijk. Wel (mede) verantwoordelijk.