Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Valkenburg heeft Limburgse primeur met 'L Eroica
dinsdag 26 januari 18:15

Op zondag 3 juli wordt voor de eerste keer de beroemde  Eroica-wielertocht in Limburg verreden. Het evenement dat in Toscane is ontstaan op de beruchte Strade Bianche (onverharde wegen) kenmerkt zich door het feit dat er alleen kan worden gestart met fietsen die ouder zijn dan dertig jaar, terwijl de deelnemers zich moeten presenteren in retro-kleding. Dinsdag was in Valkenburg de presentatie van het evenement dat oude tijden laat herleven.

Eroica is hét evenement in de wereld op het gebied van wielerhistorie en nostalgie. Het belangrijkste onderdeel van Eroica is de over drie afstanden (50 km, 100 km en 160 km) verdeelde sportieve wielertoertocht deels over onverharde wegen, waarbij de deelnemers alleen gebruik mogen maken van retro racefietsen, kleding en accessoires van minimaal 30 jaar oud.

Nadat in 1997 de eerste editie van Eroica plaatsvond in de Toscane is het Eroica-concept de afgelopen jaren met veel succes uitgerold over de hele wereld. Inmiddels vinden er ieder jaar edities plaats in onder andere Italië, Spanje, Engeland, Californië, Japan en Zuid-Afrika. Valkenburg kent de Limburgse primeur. “Het mooie aan Valkenburg is dat hier de strijd tussen Fausto Coppi en Gino Bartali tot een kookpunt kwam tijdens het WK in 1948 op de Cauberg. Voor ons Italianen zijn beide vedetten de toonbeelden van onze wielerhistorie”, zo verklaart de Toscaanse organisatie.

Onderweg beleven de deelnemers nostalgische ravitailleringen bij oude boerenhoven en kastelen waar niet de sportrepen, gels en sportdrank voor hun klaar staat, maar heuse streekproducten en lokale drankjes.

Centraal tijdens dit evenement staat het beleven en genieten van de mooie Zuid-Limburgse landschappen alsmede die van de grensstreek, vandaar dat er tijdens Eroica ook geen tijdsregistratie wordt bijgehouden.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

wielrennen

Eroica

Het weer in Limburg
dinsdag 24 november 12:52 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 10.7 °C ZZW 3 Min: 3 Max: 9
Evenementen