Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Air Manoeuvre Brigade oefent in Nederland en België
woensdag 27 januari 10:38

Militaire eenheden van de Luchtmobiele Brigade, het Defensie Helikopter Commando (DHC) en het 336 Squadron van vliegbasis Eindhoven oefenen van 25 januari tot en met 5 februari samen in Brabant en België. De drie land- en luchtmachteenheden trainen tijdens oefening Falcon Frostfire hun gezamenlijke inzetbaarheid voor operaties door de lucht en op het land.

Falcon Frostfire is vooral bedoeld als een proeve van bekwaamheid voor een bataljon van 11 Luchtmobiele Brigade. Zo’n 500-koppige eenheid kan niet opereren zonder de bijdrage van helikopters. Het DHC levert Apaches gevechtshelikopters, Chinooks- en Cougar transporthelikopters. Daarnaast worden er Hercules transportvliegtuigen, afkomstig van vliegbasis Eindhoven, ingezet.

Naast het luchtmobiele bataljon doen ook andere eenheden van de landmacht en Belgische infanteristen aan de oefening mee. Tevens kunnen de Apachevliegers oefenen in Close Air Support (het ondersteunen van de grondtroepen) en de Chinook- en Cougar vliegers en loadmasters in het gebruik maken van landing zones en het bevoorraden van grondeenheden met behulp van slingload (externe lading onder de helikopter).

De eerste week van Falcon Frostfire speelt de oefening op en in de omgeving van vliegbasis Gilze-Rijen. Die week wordt de commandovoering geoefend en de land- en luchtoperatie voorbereid. De uitvoering daarvan is in de tweede week en concentreert zich in Oost-België. Daar worden luchtmobiele infanterie-eenheden onder andere met helikopters ingezet voor een aantal grootschalige en diverse kleine, snelle militaire operaties (Air Assaults en raids) in België.


De geïntegreerde oefening staat niet op zich. De samenwerking tussen 11 Luchtmobiele Brigade en DHC is structureel. Samen vormen zij de Air Manoeuvre Brigade. Dat is een snel inzetbare troepenmacht die kan worden ingezet voor het veiligstellen of het ver- of heroveren van bruggenhoofden, gebieden en vliegbases. In diverse uitzendgebieden zoals Irak, Afghanistan en vandaag de dag Mali, heeft deze samenwerking zijn waarde bewezen.


Informatie

Informatie over vliegbewegingen zijn terug te vinden op internet, zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen via ‘Militaire vluchten’, zie onder ‘documenten’ of Teletekst pagina 766.


Klachten

Militaire vliegbewegingen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de vliegende eenheden, maar ook voor de omgeving. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen onder ‘ klachten geluidsoverlast’ of via telefoonnummer 0161-296100 of het gratis nummer 0800-0226033.


Het weer in Limburg
zondag 20 juni 03:22 Zwaar bewolkt Maastricht 19.6 °C Z 1 Min: 16 Max: 21
Evenementen