Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Universiteit Maastricht: 'de term Schizofrenie mag niet meer gebruikt worden'
vrijdag 05 februari 09:20

hoogleraar psychiatrie Jim van Os van het UM meldt dat: ‘het een aandoening in het psychose spectrum is’. Dus om de term Schizofrenie moet hierdoor worden vervangen; zegt hij in een artikel in het online tijdschrift The BMJ.

Hij zegt ook dat er al tijden een roep is naar een nieuw psychiatrisch classificatiesysteem, het gaat vooral om de term Schizofrenie. In landen zoals Japan en Zuid-Korea mag de term al niet meer gebruikt worden.

“Het is wetenschappelijk aangetoond dat de verschillende categorieën voor psychose kunnen worden ondergebracht binnen één syndroom spectrum”, zegt hij. “De mensen met een aandoening in dit psychose spectrum zijn heel divers, bijvoorbeeld in psychopathologie, in de respons op en het resultaat van een behandeling.”

Artsen gebruiken nu nog de ICD-10 (International Classification of Diseases) en de DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) om phychische stoornissen te kunnen classifiseren.


Het weer in Limburg
maandag 18 oktober 02:35 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 7.9 °C Z 2 Min: 4 Max: 15
Evenementen