Home > Vanaf eind maart betalen zonder pincode bij parkeerautomaten

Vanaf eind maart betalen zonder pincode bij parkeerautomaten

feb 18, 2016 | Maregio

De Gemeente Maastricht gaat haar parkeerautomaten aanpassen, zodat parkeerders bij betaling met hun betaalpas geen pincode meer hoeven in te toetsen. De aanpassing van de automaten vindt gefaseerd plaats en zal eind maart 2016 zijn afgerond.

Door de banken en door de betaalvereniging Nederland, worden er landelijk meer en meer strenge(re) veiligheidseisen gesteld aan het elektronische betaalverkeer. Om het skimmen van de betaalpas (het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van betaalkaartgegevens) tegen te gaan hebben de banken en de betaalvereniging Nederland het “dynamisch pinnen” geïntroduceerd voor parkeerautomaten.

Dynamisch pinnen is een veilige, snelle en eenvoudige manier van betalen bij de parkeerautomaten. De parkeerder hoeft bij betaling met betaalpas geen pincode meer in te voeren. Dynamisch pinnen biedt de parkeerder naast gebruiksgemak nog twee grote voordelen:

1.Doordat de parkeerder geen pincode meer hoeft in te voeren, kan deze ook niet afgekeken worden door zakkenrollers en skimmers. Deze wijze van betalen biedt daarmee maximale zekerheid en beveiliging tegen skimmen.

2.Doordat de parkeerautomaat slechts één keer verbinding hoeft te maken met de bank (alleen om de gegevens op de bankkaart te verifiëren en om gelijktijdig te verifiëren of er voldoende saldo op de betreffende betaalrekening aanwezig is), verloopt een parkeer- en betaaltransactie met dynamisch pinnen aanzienlijk sneller.

Voor dynamisch pinnen is geen aangepaste pinpas nodig. De pinpas wordt dan ook niet voor de betaalautomaat gehouden maar wordt, net als bij normaal pinnen, in de betaalsleuf gestoken. Het enige verschil is dat u geen pincode hoeft in te voeren.

In het geval van bepaalde buitenlandse betaalpassen of wanneer de parkeertransactie boven de 50 euro uitkomt, zal het pinpad automatisch ingeschakeld worden en dient de parkeerder alsnog zijn pincode in te voeren. Deze functie is een extra functionaliteit op dynamisch pinnen.