Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Nieuwe woningwet baart CDA Maastricht zorgen
maandag 22 februari 14:30

De Tweede Kamer heeft een nieuwe Woningwet aangenomen. Dit heeft grote invloed op het verhuren van passenden woningen door corporaties in de buurten van Maastricht. Het toepassen van het begrip passende woning leidt er toe dat buurtbewoners vanwege een te laag inkomen niet in hun eigen buurt in aanmerking komen voor een woning. Bij een inkomen tot aan € 30.000 kan een huurder geen woning huren met een huurbedrag hoger dan € 586. Passend toewijzen is op zich de realiteit van heden ten dage, maar veel woningen in diverse buurten van Maastricht hebben hogere huurprijzen dan deze grenswaarde. En daar liggen nu de problemen, aldus het CDA.

Ter illustratie legt het CDA in een brief aan het college een actueel voorbeeld uit de wijk Heer voor: Een senioren echtpaar staat al jaren op de wachtlijst voor een aanleunwoning bij het seniorencomplex de Croonenhof in Heer. Het echtpaar voldeed tot 1 januari aan alle voorwaarden. Echter bij nadere gegevenstoetsing blijkt nu dat het echtpaar geen aanleunwoning in dit complex kan huren omdat zij niet aan de € 30.000 jaarinkomen voldeden en alle woningen van het Croonenhof complex een hogere huur moeten opbrengen dan de € 586, waardoor deze mensen, met een steeds zwakker wordende vrouw, dus niet verhuizen en gedwongen worden om te blijven zitten op hun flat in de Einsteinstraat. 

Het CDA maakt zich hierover grote zorgen, in de eerste plaats over de groep mensen die noodgedwongen blijven zitten in hun oude woningen ondanks dat ze eigenlijk naar een passende woning in hun buurt willen verhuizen en in de tweede plaats over het feit dat door deze regelgeving de doorstroming van woningen voor jongere mensen cq gezinnen in de buurten wordt gestagneerd. Het CDA wil samen met het college kijken wat er te doen valt om oplossingen voor dergelijke problemen te vinden.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Woningwet

Het weer in Limburg
maandag 18 oktober 04:20 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 6.6 °C ZZO 2 Min: 4 Max: 15
Evenementen