Home > Onderzoek: niet horeca, maar ouder lapt alcoholwet aan laars.

Onderzoek: niet horeca, maar ouder lapt alcoholwet aan laars.

feb 22, 2016 | Maregio

Ondernemers zijn zwaar gefrustreerd over de ‘onredelijke’ Drank- en Horecawet. Terwijl ze hun best doen om te voorkomen dat 18-minners alcohol gebruiken, krijgen die de drank van hun ouders op een presenteerblaadje. Dit blijkt uit eigen onderzoek van Misset Horeca.

De afgelopen periode was er in de media weer veel aandacht voor de grote rol die de horeca zou spelen in het drankmisbruik door jongeren. Maar het beeld dat ondernemers het niet zo nauw nemen met de alcoholverbod aan 18-minners, klopt niet.

Dat blijkt uit eigen onderzoek van Misset Horeca. De honderd bedrijven die de vragenlijst van Misset Horeca retourneerden, controleren zonder uitzondering jongeren op hun leeftijd. Vaak wordt aan de deur door de portiers al naar hun ID gevraagd en krijgen 18-minners een polsbandje, en eenmaal binnen, worden ze door het barpersoneel gecontroleerd, dat daar meer en meer op wordt getraind. De pakkans is dan ook groot.

Van de ondervraagde ondernemers, is 40 procent wel eens gecontroleerd. Vaak werd daar een loktiener bij ingezet. Sommige zijn al zes, zeven of zelfs acht keer gecontroleerd. Desondanks heeft 93 procent van de ondernemers nog nooit een boete gehad.

Het repressieve beleid van de overheid in de vorm van een torenhoge boete van bijna €1400, in combinatie met de afschrikwekkende werking van loktieners, werpt dus duidelijk zijn vruchten af, blijkt uit deze enquête. Het is dan ook niet verbazend dat de grootste ergernis van de ondernemers de bedenkelijke rol van ouders is. Die spelen vaak voor doorgeefluik omdat ze vinden dat hun minderjarige kind wel een drankje mag. Voor 22 procent van de ondernemers is de houding van ouders de grootste ergernis. ‘Zij overtreden de wet, wij moeten voor politieagent spelen of krijgen de boete.’

Vorige week pleitte Koninklijke Horeca Nederland voor een hardere aanpak van weder verstrekkers. Tot nu toe worden die niet beboet. Volgens KHN wordt dat de hoogste tijd: ‘90 procent van de jongeren onder de 18 koopt de drank niet zelf’. Uit onderzoek van Misset Horeca blijkt dat de weder verstrekker vaak de ouder is.