Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Achttiende editie 'Op weg naar het Lagerhuis' met voorronde in Maastricht
dinsdag 23 februari 13:00

Het VARA-programma ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ gaat voor de achttiende keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland! Dit jaar strijden meer dan tweehonderd middelbare scholen uit heel Nederland om de titel van beste debatschool van Nederland. In de provincie Limburg vindt de voorronde plaats op donderdag 25 februari om 10.15 uur in het Gouvernement aan de Maas te Maastricht.

De volgende scholen uit Limburg doen mee aan de voorronde op 25 februari

BC Broekhin   Roermond

Bonnefantencollege   Maastricht

Bouwens van der Boijecollege   Panningen

Dendron College   Horst

Het College   Weert

Lyceum Schondeln   Roermond

Raayland College   Venray

SG Sint Ursula   Horn

Stella Maris College   Meerssen

Valuascollege   Venlo

De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen. Zo debatteren zij onder andere over armoede in Limburg en in het buitenland, over de wielersport in Limburg en de houding tegenover Europese samenwerking. Alle onderwerpen zijn te vinden op http://ownhlagerhuis.nl/limburg . De opening en jurering van de finale wordt gedaan door gedeputeerde Van Rijsbergen.

Alle middelbare scholen in Nederland kunnen deelnemen aan de competitie. Er wordt gedebatteerd aan de hand van verschillende debatvormen, waaronder 360-graden debatten en één op één debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste finales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt 8 juni live uitgezonden door de VARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York!

Het ontstaan van Op weg naar Het Lagerhuis

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren 90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. De laatste reguliere uitzending hiervan was in 2010, maar de jongereneditie ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ keert sinds 1999 jaarlijks terug bij de VARA, dit seizoen opnieuw in samenwerking met de Provincie Limburg, jongerenorganisatie HOPE XXL en het vfonds. Het doel is enerzijds om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten, anderzijds kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

debat

Het weer in Limburg
zaterdag 24 augustus 05:33 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 13.7 °C OZO 1 Min: 13 Max: 28
Evenementen