Home > Roermondse waterstofperoxide in IS-bom ontdekt

Roermondse waterstofperoxide in IS-bom ontdekt

feb 26, 2016 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Dat staat volgens de in een rapport van Conflict Armament Research (CAR), een organisatie die het internationaal gebruik van militaire wapens en munitie monitort.

“Toen we hoorden dat ons bedrijf genoemd werd, stonden we perplex”, zegt woordvoerster Caroline Jacobs van Solvay. Volgens Jacobs heeft de firma nooit iets met IS te maken gehad.

Een ‘betrouwbare Amerikaanse klant’ zou in januari 2014 bijna tweehonderd vaten met waterstofperoxide bij Solvay besteld hebben. Deze bestelling werd in Turkije afgeleverd. Hoe IS vervolgens aan de waterstofperoxide gekomen is, weet de woordvoerster volgens de niet. “Daar houden wij ons niet mee bezig. Zodra de klant de bestelling ontvangt, houdt onze verantwoordelijkheid op.”

In het rapport van CAR staat dat de vaten vervolgens vanuit Turkije doorverkocht zijn aan drie verschillende Iraakse bedrijven. IS heeft de waterstofperoxide gebruikt bij de Tweede Slag om Tikrit.

Waterstofperoxide is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof (H2O2). De stof wordt doorgaans commercieel verhandeld als oplossing in water. Waterstofperoxide wordt onder meer gebruikt als ontsmettingsmiddel of bleekmiddel.

Bron: 1Limburg Nieuws