Home > Eerste exemplaar van operatierobot twee jaar in MUMC+

Eerste exemplaar van operatierobot twee jaar in MUMC+

feb 26, 2016 | Maregio

Het eerste exemplaar van de operatierobot staat de komende twee jaar in het Maastricht UMC+ om voorzichtig en stapsgewijs aan te tonen dat het apparaat geschikt is voor ingrepen bij mensen. De robot, die wordt bestuurd door een chirurg, is geschikt voor hersteloperaties die met mensenhanden niet of nauwelijks mogelijk zijn. Over twee jaar moet het apparaat, ’s werelds eerste in zijn soort, klaar zijn om gebruikt te worden in operatiekamers.

De armen van de robot worden altijd bestuurd door een chirurg, via twee joysticks. De robot voert de beweging van de handen van de chirurg ‘verkleind’ uit, waardoor de robot tot vijf keer zo nauwkeurig kan zijn. Bovendien filtert de robot alle trillingen van de mensenhand eruit, wat ook bijdraagt aan de precisie.

De robot is vooral bedoeld voor reconstructieve chirurgie. Daarbij wordt weefsel ergens in het lichaam weggehaald om op een andere plek iets te herstellen. De operaties om bloedvaten en zenuwbanen te hechten aan nieuw weefsel eisen zoveel precisie dat slechts een klein deel van de chirurgen zulke operaties kan uitvoeren. Dat komt doordat de menselijke hand van de chirurg beperkt is in precisie van bewegen. De robot kan helpen om deze nauwkeurige bewegingen gemakkelijker en beter te maken.