Home > Burgemeester en agent naar vluchtelingenkamp in Libanon

Burgemeester en agent naar vluchtelingenkamp in Libanon

mrt 2, 2016 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

Het doel van de reis is om de kritische inwoners met eigen ogen te laten zien wie de vluchtelingen zijn en onder welke omstandigheden ze leven.

In Brunssum ontstond onrust op het moment dat de gemeente ging kijken of het ziekenhuis geschikt was als opvangcentrum. Winants: “Die grote groep vluchtelingen, die onze kant op kwam, werd als een bedreiging ervaren. De eerste reactie was dat de muren van het ziekenhuis volgekalkt werden met hakenkruizen en met leuzen als ‘eigen volk eerst’.”

Winants wil met deze reis een bijdrage leveren aan het debat in Nederland. “Om de dialoog tussen voor- en tegenstanders gaande te houden en om te leren hoe om te gaan met de druk op de Nederlandse samenleving, wil ik, samen met twee inwoners van mijn gemeente, in Libanon gaan kijken hoe de opvang is geregeld. Door deze ervaringen te delen, hopen we een bijdrage te leveren aan een meer genuanceerde en constructieve discussie in Nederland over de vluchtelingencrisis.” Het initiatief van Winants komt voort uit , dat vorig jaar werd georganiseerd door en .

De twee inwoners Wendy Bedet (55) en Jean Janssen (47) gaan mee op reis. Daarnaast gaan burgemeester Luc Winants en wijkagent Roland Dijkstra mee. Namens Cordaid neemt algemeen directeur Simone Filippini deel. De groep vertrekt volgende week.

In Libanon zijn bezoeken ingepland aan vluchtelingenkampen in de Bekavallei, grenzend aan Syrië, en aan andere locaties waar vluchtelingen worden opgevangen. Ook wordt gesproken met vertegenwoordigers van de lokale overheid en met hulpverleners.

Elke ochtend op de hoogte van het meest recente en betrouwbare nieuws uit Limburg. Dat regelen wij voor je.

Bron: 1Limburg Nieuws