Home > Primark ziet af van vestiging in Heerlen

Primark ziet af van vestiging in Heerlen

mrt 4, 2016 | 1Limburg, Dagbladen en Omroepen

In een e-mail, in het bezit van Dagblad de Limburger, deelt Inter Vastgoed Nederland aan pandeigenaren mee dat Primark deze week ‘intern heeft besloten af te zien van Heerlen als vestigingsplaats’. 

Primark heeft dit bericht bevestigd noch ontkend. De gemeente had donderdagavond geen definitieve afzegging ontvangen. Naar de komst van Primark is door de gemeente en ondernemers in de binnenstad lang uitgekeken.

Het concern verkoopt modieuze kleding voor bodemprijzen, wat op veel plaatsen tot een grote toestroom van vooral jeugdige klanten heeft geleid. De binnenstad kampt met relatief grote leegstand en heeft aan de noordflank te maken de bouwput van het Maankwartier. 

In februari 2011 tekende Primark een voorlopig huurcontract voor winkelcentrum De Bongerd bij Metroprop, het vastgoedbedrijf van Jos van de Mortel. Al vrij snel bleek een vestiging in dit complex geen haalbare kaart; volgens Van de Mortel door toedoen van de gemeente, volgens andere partijen omdat de kledingdiscounter het pand bij nader inzien niet geschikt vond. 

Daarna kwam het project Schinkelkwadrant Zuid in beeld voor Primark. Winkelcentrum De Plu aan de Promenade zou hiervoor worden gesloopt en herbouwd: onder ruimte voor Primark en andere winkels, boven zou een nieuw stadskantoor komen. Primark committeerde zich in de vorm van een huurtoezegging, die meerdere malen werd verlengd toen de bouw op zich liet wachten. 

Uiteindelijk bleek Primark de enige kandidaathuurder. Ontwikkelaar Multi Vastgoed was intussen overgenomen door investeringsmaatschappij Blackstone, die een streep zette door allerlei nog niet gefinancierde bouwprojecten.

Multi Vastgoed kon uiteindelijk ook niet aan de deadline in de overeenkomst met de gemeente voor een nieuw stadskantoor voldoen. Primark had het voorlopig huurcontract met Multi Vastgoed eind vorig jaar al niet verlengd. De laatst bekende kandidaatplek was het door faillissement vrijgekomen pand van V&D, net als De Bongerd eigendom van Metroprop. 

Elke ochtend op de hoogte van het meest recente en betrouwbare nieuws uit Limburg. Dat regelen wij voor je.

Bron: 1Limburg Nieuws