Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Limburg gaat voor duizend banen met kandidaatstelling voor Einstein Telescoop
woensdag 09 maart 10:15

De provincie Limburg heeft zich officieel kandidaat gesteld als vestigingsplaats (30 vierkante kilometer oppervlakte is nodig) voor de vestiging van de Einstein Telescoop. Dat meldt Dagblad De Limburger. Met het project van de Europese Unie zijn duizend banen gemoeid.

De telescoop meet de door Albert Einstein honderd jaar geleden voorspelde zwaartekrachtgolven. Daarmee kunnen processen in het heelal bestudeerd worden.

Limburg heeft concurrentie van Hongarijre en Sardinië. Wetenschappers praten in augustus verder over de locatie voor de telescoop.

Hoogleraar natuurkunde Jo van den Brand schat in Dagblad De Limburger de kansen voor Zuid-Limburg hoog in. De geologie van de bodem zou er uitermate geschikt voor zijn. Ook wijst hij in de krant op de aanwezigheid van universiteiten en de mogelijke samenwerking met partijen als Shell, Grontmij en VDL.

De provincie werkt al samen met de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen. Gouverneur Theo Bovens verwacht dat samengewerkt moet worden met Duitsland en of België, gelet op de benodigde oppervlakte. Hij wijst er in de krant op dat dat voordelig kan zijn voor de lobby, maar dat het ook nadelig kan zijn vanwege de verschillende rechtssystemen en regelgeving.

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
maandag 18 oktober 04:07 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 7.5 °C Z 1 Min: 4 Max: 15
Evenementen