Home > Kasteel Aerwinkel introduceert eerste Limburgse kastanjebier

Kasteel Aerwinkel introduceert eerste Limburgse kastanjebier

mrt 15, 2016 | Limburglokaal

Posterholt – Binnenkort kunnen bezoekers van Kasteel Aerwinkel genieten van een uniek speciaalbier, gebrouwen met kastanjes en honing van het Posterholtse landgoed. Kasteel Aerwinkel Bier is het eerste Limburgse kastanjebier.

 

Met dit bier wil Kasteel Aerwinkel een bezoek aan het landgoed met het kasteel van Cuypers en de beschermde landschapstuin nog bijzonderder maken. Het speciaalbier wordt exclusief geschonken in Gasterij Geluk(t), de tot eigentijdse horecagelegenheid verbouwde tiendschuur op het terrein.

Bierfanaten moeten echter nog even wachten tot 20 maart, Internationale Geluksdag, om het bier te kunnen proeven. Die dag zal Monique de Boer-Beerta, burgemeester van Roerdalen, om 13.00 uur het eerste flesje in ontvangst nemen. Daarna is dit unieke streekproduct voor iedereen verkrijgbaar tijdens openingstijden van de gasterij.

Het op de fles nagistende kasteelbier is gebotteld in slanke beugelflessen. Het is gebrouwen in een Jabeekse microbrouwerij volgens een unieke receptuur, ontwikkeld door Robert Dirrix. Hij is fermentatiespecialist en hobby bierbrouwer.

 

Warm van binnen

“Mijn insteek was het fijne gevoel dat je ’s avonds krijgt op een Duitse kerstmarkt; al die kleuren, veel dieprood, blozende gezichten van de kou, overal lichtjes, de behaaglijke hitte van een vuurkorf, een kraam waar het naar gepofte kastanjes ruikt…

Toch is het een echt vierseizoenenbier geworden en geen winterbier”, vertelt de jonge receptuurspecialist. Hij beschrijft het bier als volgt: “Kasteel Aerwinkel Bier is een toegankelijk, verwarmend bier met een plezierige rooktoets.” Omdat het eindresultaat nooit exact vaststaat, hoopt hij op ‘een heerlijk bier dat vanzelf bijzonder wordt’.

Eerst heeft hij twee recepturen ontwikkeld en gebrouwen. Daarbij is iets minder dan drie kilo kastanjes van het landgoed gebruikt. Uit deze testfase is het Kasteel Aerwinkel Bier ontstaan, waarin ook honing is verwerkt van de bijenvolken die op Landgoed Kasteel Aerwinkel worden gehouden.

 

Zelf brouwen trend

Het op kleine schaal brouwen van lokale speciaalbieren, zoals het Kasteel Aerwinkel Bier, wordt steeds populairder. Het past binnen de slow movement die jaren geleden opkwam in reactie op onze gehaaste westerse samenleving.
Bij 
kleinschalig bierbrouwen gaat om de creativiteit van het brouwen (er is zelfs bier met bananen te krijgen), en uiteraard om het genieten van het eindresultaat.

Er zijn wereldwijd naar schatting zo’n 8.000 craft bieren en microbrouwerijen, en hun aantal neemt elke dag toe. Cambrinus.nl ziet in Nederland de laatste vijf jaar een sterke groei van het aantal (kleine) brouwerijen. Vorig jaar zouden er al zo’n honderd zijn gestart. Daarbij is gekeken naar onafhankelijke brouwerijen en naar brouwerijhuurders zoals Kasteel Aerwinkel.

 

Geluksbier Roerdalen

Bekende Nederlandse speciaalbieren, die intussen dromen van (internationale) groei, zijn het Jopenbier uit Leiden en het Troostbier uit Amsterdam. Deze merken zijn intussen zelfs in grote supermarkten te krijgen.
Zover zal het met Kasteel Aerwinkel Bier waarschijnlijk niet komen. “Het idee is om bezoekers samen op een prachtige locatie te laten genieten van een met liefde gebrouwen speciaalbier”, zegt kasteelvrouwe Petra de Haas. “Het gaat niet om grote oplages of een enorme omzet, maar om het ervaren van klein geluk.”

 

Activiteiten op 20 maart

Landgoed Kasteel Aerwinkel is binnen Roerdalen een officiële geluksplek. Op Internationale Geluksdag 20 maart is er daarom tussen 9.30 en 18.00 uur van alles te doen. Van bijzondere flessenpost, een Geluksvogels Bootcamp voor kinderen, en een mini-workshop geluk tot ‘geluksmuziek’ van PYURE. Ook kunnen bezoekers een voorproefje krijgen van de landleven-workshops die op Aerwinkel gegeven zullen worden.