Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Rondje Maastricht voor jury Fietsstad 2016
donderdag 24 maart 17:30

Gemeente Maastricht presenteerde in samenwerking met Maastricht Bereikbaar vanmiddag hun bidbook aan een delegatie van de jury van de verkiezing Fietsstad 2016.

Na een kort welkomstwoord van wethouder John Aarts en het nuttigen van een heerlijke lunch bij Alley Cat op de Hoenderstraat ging het richting de Markt waar de fietsen al klaar stonden. Op de e-bike werden de juryleden meegenomen langs aansprekende projecten die staan voor ‘Meer fiets’ in de stad, zoals de fietsroute Malberg - Centrum, A2 Maastricht met de Groene Loper en de nog te bouwen ondergrondse fietsenstalling bij het station. Ook kenmerkende initiatieven werden bezocht, waaronder Jules (helpt internationale studenten op de fiets), Ontdek de E-bike (1 week lang gratis proberen) en Fietsbank Maastricht (maakt fietsen toegankelijk voor mensen die in armoede leven). Maastricht neemt het in de finale van de verkiezing op tegen de gemeenten Goes, Groningen, Nijmegen en Utrecht. De jury beslist in mei van dit jaar.

De uiteindelijke Fietsstad 2016 wordt verkozen door de jury onder leiding van SWOV-directeur Peter van der Knaap. De andere juryleden zijn Ilse Bloemhof, fietsambassadeur van de gemeente Zwolle, onderzoeker transporteconomie Giuliano Mingardo, Mirjam Borsboom van de Dutch Cycling Embassy en Erna Jansen, organisator van het Nationaal Fietscongres en hoofdredacteur van vakblad PARKEER24.

In de stad waren vandaag op verschillende plekken borden met weetjes over het fietsen in Maastricht te zien en op de Servaasbrug werden fietsers in het zonnetje gezet. John Aarts, wethouder mobiliteit: “Maastricht heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in een betere fietsinfrastructuur. Ook de inspanningen van Maastricht Bereikbaar gericht op slim reizen zijn buitengewoon succesvol gebleken. Met als resultaat dat nu veel meer wordt gefietst. ”

Fietsen is gezond, goed voor het milieu en draagt bij aan een bereikbare stad. De afgelopen jaren voerde Maastricht gericht beleid op ‘Meer fiets’. Dat was nodig, want het aantal fietsers bleef achter in vergelijking met andere middelgrote steden. Nu wordt er veel meer gefietst. Het aantal Maaskruisende fietsbewegingen is in de afgelopen 15 jaar gestegen van ongeveer 15.000 naar 25.000 per dag. En in de afgelopen drie jaar zijn 1,7 miljoen autokilometers vervangen door fietskilometers. Belangrijker is dat Maastricht aan de vooravond staat van ‘nog veel meer fiets’. Zo creëert de ondertunneling van de A2 bovengronds ruimte voor een fijnmazig en comfortabel fietsnetwerk tussen de stad en het buitengebied. Bij het station wordt een ondergrondse fietsenstalling gerealiseerd waar het mogelijk is fietsen veilig, droog en (de eerste 24 uur) gratis te stallen. En Maastricht Bereikbaar blijft zich inzetten om forenzen meer laten fietsen. Ook wordt samen met provincie en regio gewerkt aan goede fietsverbindingen naar onder andere Aken en Sittard.

Maastricht heeft met deze aanpak een inhaalslag gemaakt en is klaar voor een positie in de kopgroep van fietssteden. “Erop en erover” is dan ook de titel van het bidbook van Maastricht. Tegelijkertijd is er nog veel werk te doen, en dat zullen ook fietsers merken. Onderscheidend aan de aanpak van Maastricht is de samenwerking. Stad, bedrijfsleven en regio hebben de handen ineen geslagen voor bereikbaarheid, leefbaarheid en economische vitaliteit. Voor ‘meer fiets’ dus. Maastricht speelt daarmee in op het thema van de fietsstadverkiezing dit jaar: Bikenomics. Oftewel: de economische waarde van de fiets. Maastricht heeft geleerd dat ‘Bikenomics’ investeren betekent in samenwerking, met als winnaar stad en fietser.  Stadsbreed wordt er samengewerkt om de economische waarde van de fiets te benutten. Dit is dus een logisch moment om de Maastrichtse aanpak te kronen met de titel ‘Fietsstad 2016’.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

e-bike

Fietsbank

A2 Maastricht

Groene loper

Het weer in Limburg
zondag 24 januari 16:04 Zwaar bewolkt Maastricht 1.5 °C ZZW 3 Min: 0 Max: 5
Evenementen