Home > Doe mee met ‘t Groet Mestreechs Dictee

Doe mee met ‘t Groet Mestreechs Dictee

mrt 27, 2016 | Maregio

In het Centre Céramique vindt zondag 3 april 2016 ‘t Groet Mestreechs Dictee plaats. Om 11 uur (zaal open 10.30 uur) die dag gaat het dictee, georganiseerd door Veldeke Krink Mestreech, van start. Aan het dictee kan iedereen gratis deelnemen, zowel individueel of als groep van minimaal 3 personen (familie, vrienden, collega’s). De winnaar ontvangt de felbegeerde beker en een plekje in de eregalerij van het dictee. Ook dit jaar bestaat de mogelijkheid om ‘veur spek en boene’ mee te doen. Deze deelnemers kunnen aan het dictee meedoen en mogen na afloop hun dictee zelf corrigeren.

Het dictee is dit jaar geschreven door de Maastrichtse taalkundige Jan Coumans, die als docent Nederlands meer dan 40 jaar les gaf op ‘Oud Vroenhoven’. Hij schreef en vertaalde, samen met Phil Dumoulin, meerdere theaterstukken in het Maastrichts. Ook is hij co-auteur van boeken die specifiek gaan over de ‘Mestreechter Taol’, zoals ‘Rijstartele of veters?’ en ‘Sjöd miech nog eint in’. Verder maakt Coumans op dit moment deel uit van de redactie van www.mestreechtertaol.nl .

De afgelopen maanden heeft de Veldeke Krink Mestreech met meerkeuzevragen over de Maastrichtse spelling op Facebook al een voorproefje gegeven op ’t Groet Mestreechs Dictee. Hierbij werd de kennis getest over de spelling van woorden als ‘zjeniaol’,‘èllentrik’ en ‘perficia’. Schrijven in het Maastrichts is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen door de komst van social media, zoals Facebook en Whatsapp. Ook de website en de mobiele app ‘Mestreechter Taol’ van Veldeke Krink Mestreech wordt vaak geraadpleegd om woorden in het Maastrichts op te zoeken.

Inschrijven voor ‘t Groet Mestreechs Dictee kan alleen via www.mestreechsdictee.nl/insjrieve .

Speciaal voor kinderen tussen 4 en 12 jaar wordt er tijdens het dictee in het Maastrichts voorgelezen. Tussen 11 en 12 uur wordt in 3 leeftijdsgroepen (4-6, 7-9, 10-12 jaar) in ‘t Centre Céramique uit diverse Maastrichtse kinderboeken voorgelezen door Thera Adriaans, Twajn Weijenberg en Noël Fabry. Opgeven voor deze voorleessessies is niet nodig, kom gewoon gezellig luisteren!

Op de foto de winnaar van vorig jaar Egidius Cratsborn.