Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Record Store Day, uit liefde voor de muziek
zaterdag 16 april 17:00
 

Voor de (vinyl) muziek liefhebber was zaterdag 15 april een heel speciale dag want het was weer Record Store Day. De dag die in het teken staat van de onafhankelijke platenzaak. Record Store Day betekent echter meer dan exclusieve releases en instores.

Dit unieke evenement vindt plaats in meer dan 2.000 onafhankelijke platenzaken in Amerika, Europa, Australië en Japan en is hiermee het grootste en tegelijk het meest intieme muziekevenement ter wereld.

Al jaren staan de platenzaken in Nederland onder druk. Vandaar dat er een dag in het leven is geroepen ter ere van de platenboer. Een dag met optredens en speciale releases op vinyl. Maar daar gaat Record Store Day maar voor een klein deel over. Een platenzaak is zoveel meer dan een commercieel bedrijf. Het is een ontmoetingsplek, een plaats waar mensen over muziek ouwehoeren, welke platen het best zijn op het moment, hoe goed de nieuwste van Beck is en welke plaat van John Coltrane nou zijn belangrijkste is.

Het is een plek waar nieuwe muziek kan sluimeren, kan groeien, tot bloei kan komen. Jake Bugg, Lorde of Ilse Delange waren nooit zo groot geweest zonder de steun van de onafhankelijke platenzaak. Een platenzaak is nostalgie. Niet alleen de lp’s, de cd’s, de zwart-wit films van Fellini, de snuffelende mensen of de eeuwige discussie wat nu de beste plaat van The Beatles is, alles in de winkel is nostalgisch, maar niet ouderwets. Omdat kunst niet ouderwets kán zijn.

Een echte platenzaak heeft personeel met een passie voor muziek. Of dat nu voor klassiek, metal, hiphop of pop is, het doet er niet toe. Een speciaalzaak is gespecialiseerd en dat merk je bij binnenkomst aan alles. En of het personeel nou Bill Callahan aanraadt of Ibrahim Maalouf, Gustav Mahler of Burzum, Leadbelly of Joe Bonamassa, bij het internet of de niet gespecialiseerde megaketens zul je deze gepassioneerde liefde voor muziek niet vinden. Deze bijzondere winkels, vaak culturele steunpunten in een stad, dat is waar Record Store Day om gaat.

De winkelvloeren van meer dan 80 onafhankelijke platenzaken in ons land veranderen op Record Store Day in verschillende podia door het land verspreidt, met meer dan 250 optredens. Vele artiesten touren door het land om er zo veel mogelijk aan te doen, een enkeling zelfs meerdere keren op één dag. Of de artiest nu al een volledig uitverkochte clubtour in het vooruitzicht heeft of debuteert op Record Store Day, er wordt met liefde gespeeld en geluisterd. Bovendien verschijnen op Record Store Day zeer exclusieve releases die alléén op die dag verkrijgbaar zijn

Maastricht bleef helaas jarenlang verstoken van vinylwinkels en Record Store Day nee, daar moesten we vanuit Maastricht voor naar Heerlen. Maar sinds enkele jaren mag de Maastrichtse muziekliefhebber toch weer hopen op betere tijden. Vorig jaar nog kon het muziekminnend publiek terecht bij Vinilio in Wijck voor een aantal instore optredens. Dit jaar was naast Kinsum records in Wijck , waar men terecht kon voor de speciale releases, boekhandel Dominicanen de hot-spot. In de eigen muziekafdeling op de eerste etage ( te bereiken via de stairway to Record Store Day ) kon men neuzen tussen de speciale RSD aanbiedingen en uitgaves en op de begane grond waren er muzikale optredens van onder meer Clean Pete, Rinzo and the Hey Hey Panthers en Eerie Wanda.

Record Store Day let the music play!


Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Record Store Day

Vinyl

Het weer in Limburg
vrijdag 15 januari 21:36 Zwaar bewolkt Maastricht 0.1 °C NNW 1 Min: -3 Max: 2
Evenementen