Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Maastricht wil culturele instellingen toekomstbestendig maken
vrijdag 22 april 14:00

Om de gemeentelijke culturele instellingen toekomstbestendig te maken is een bundeling van functies, vernieuwing en aanpassing van het aanbod van Centre Céramique, Kumulus en het Natuurhistorisch Museum noodzakelijk. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft daarvoor een eerste voorstel ontwikkeld en wil de komende tijd verder onderzoeken of het haalbaar is en wat precies de financiële en personele consequenties zijn.

Het voorstel richt zich op een heroriëntatie van de rol van de instellingen en een eigentijds cultuuraanbod. Het efficiënter gebruiken en eventueel afstoten van locaties vormen eveneens een onderdeel hiervan.

Sinds 1 januari 2013 zijn de drie gemeentelijke culturele instellingen al gefuseerd tot één organisatie, met als doel het dienstenaanbod en de producten op elkaar af te stemmen en meer in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Ook is het belangrijk dat de organisatie financieel gezond is. De veranderende vraag van de consument en de groei van nieuwe technieken en netwerken maken een nieuwe visie met duidelijke keuzes noodzakelijk. Van wezenlijk belang hierin is dat de vraag van de inwoner goed aansluit bij het aanbod.

De bibliotheekfunctie van Centre Céramique verandert drastisch. Er is sprake van een sterke afname van fysieke uitleningen van boeken e.d., daar waar de digitale uitleningen stijgen. De stadsbibliotheek wil in de toekomst meer een ontmoetingsplek worden waar kennis wordt opgehaald en gedeeld. De fysieke collectie wordt met 50% teruggebracht terwijl de digitale collectie fors wordt uitgebreid. Het aanbod van cursussen, lezingen, workshops, debatten en exposities wordt vergroot als onderdeel van een prikkelend cultureel programma. Centre Céramique moet als het ware het hart van de stad worden.

Gezien de terugloop van cursistenaantallen bij Kumulus ontstaat een groot financieel probleem vandaar dat in de nieuwe visie men aanbieder blijft van cursussen voor de jeugd tot 21 jaar. Voor de doelgroep van boven de 21 gaat Kumulus zelf geen standaard cursussen meer aanbieden naar blijft wel bemiddelaar voor diegene die op zoek is naar een passende cursus cq cursusleider. Kumulus verlaat de locatie aan de Maartenspoort. De akoestisch/klassiek lessen worden gegeven in het Centre Céramiue en de overige cursisten ( versterkt/ pop& jazz ) gaan les krijgen in de Timmerfabriek. De locatie aan de Herbenusstraat blijft in gebruik voor dans, theater en beeldende kunst.

De vernieuwing van het Natuurhistorisch Museum Maastricht is reeds in volle gang met als voorbeeld de opening van het Sciencelab waar de bezoeker via een groot scherm de preparatie van de Mosasaurus kan volgen. Dit Sciencelab wordt doorontwikkeld en eventueel verbreed naar andere wetenschapsvelden. Ook de Mosasaurus, als icoon van de stad Maastricht, zal een prominente plek krijgen met eventueel een directe verbinding naar de vindplaats in de ENCI-groeve middels bijvoorbeeld een pendelbus.

Wethouder Mieke Damsma: “De genoemde plannen voor de drie gemeentelijke culturele instellingen bieden grote kansen om inhoudelijke verbindingen te maken tussen de diverse producten en diensten. Ze moeten meer één netwerkorganisatie worden met het Centre Céramique als kern met één culturele programmering, waardoor er voor de inwoners een herkenbare ingang wordt gecreëerd voor allerlei vragen op cultureel vlak.”

De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt en naar verwachting in het najaar opnieuw aan het college voorgelegd. Eerst wil men duidelijkheid verschaffen wat precies de personele en financiële gevolgen zijn en wat de consequenties zijn voor de huidige gebouwen. In het verdere verloop van het proces wordt ook het personeel, dat voorafgaande aan de persconferentie van vrijdag op de hoogte werd gesteld van de toekomstplannen, veelvuldig betrokken.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Kumulus

Natuurhistorisch Museum

Het weer in Limburg
maandag 18 oktober 03:12 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 7.9 °C Z 2 Min: 4 Max: 15
Evenementen