Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
“Stop Tihange”: Maastricht informeert en demonstreert
zondag 01 mei 11:30

Mei staat voor Maastricht in het teken van het protest tegen de Belgische kerncentrales in Tihange en Doel. Op woensdagavond 11 mei 2016 vindt in De Muziekgieterij een burgerinformatieavond plaats. Op zondagmiddag 22 mei 2016 is er een demonstratie van Plein 1992 naar de Markt.

“Het afgelopen jaar regen de incidenten bij de stokoude, gammele Belgische kerncentrales zich weer aaneen. Tot overmaat van ramp werden de scheurtjesreactoren opnieuw opgestart en kwam de terrorismedreiging er nog eens bij. Nadat we in 2013 met 1500 mensen demonstreerden tegen de tikkende tijdbom Tihange, werd de roep om een nieuwe Zuid-Limburgse demonstratie dan ook steeds luider”, aldus initiatiefnemers Rob Hoenen (Milieu front Eijsden) en Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks Maastricht). “We vinden het belangrijk dat mensen niet onnodig schrik worden aangejaagd, maar dat ze goed geïnformeerd de straat op gaan om de sluiting van de Belgische kerncentrales te eisen. Vandaar dat we de demonstratie van 22 mei hebben gekoppeld aan een informatieavond op 11 mei.”

De burgerinformatieavond (11 mei van 19:00 – 22:00 uur, entree vanaf 18:30 uur) staat open voor alle geïnteresseerde burgers uit Zuid-Limburg en zal worden geopend door burgemeester Penn-te Strake en Städteregionsrat Helmut Etschenberg. Aanwezigen zullen worden voorgelicht over wat er aan de hand is bij de Belgische kerncentrales, wat Maastricht en Zuid-Limburg hieraan doen en wat burgers zelf kunnen doen.

Achtereenvolgens zullen er vertegenwoordigers spreken van Belgian Nuclear Forum, Greenpeace België, Internationale Ärzte für die Verhütung des Atomkrieges (IPPNW), GGD/Veiligheidsregio Zuid-Limburg, WISE Nederland en het Milieu front Eijsden

Mogelijkheid tot het stellen van vragen wordt zo ruim mogelijk geboden. Als nevenprogramma is er een informatiemarkt, met standjes van onder andere EMEC, de Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie en de Natuur en Milieu federatie Limburg. Organisatoren van de informatieavond zijn GroenLinks Maastricht, het Milieu front Eijsden, de Natuur en Milieu federatie Limburg en WISE Nederland.

De demonstratie “Stop Tihange& Doel” van 22 mei Start om 14:00 uur op Plein 1992 en eindigt met een podiumprogramma op de Maastrichtse Markt waar vertegenwoordigers uit Duitsland, België en Nederland zullen spreken o.a.: Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie, Nucléaire Stop Kernenergie en Liesbeth van Tongeren (Tweede Kamerlid GroenLinks).

Zowel de informatieavond als de demonstratie worden – naast de organisatoren – breeduit ondersteund door alle Maastrichtse politieke partijen (Seniorenpartij, CDA, D66, SP, PvdA, PVM, VVD, MV en LPM), het Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie Aachen, Natuur en Milieu federatie Limburg, Nucléaire Stop Kernenergie en WISE Nederland.

 

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Kerncentrale

Het weer in Limburg
maandag 21 januari 10:53 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht -3.7 °C ZZW 2 Min: -8 Max: 3
Evenementen