Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Nitraatrijke groenten hebben gunstig effect op bloeddruk
dinsdag 10 mei 11:30

Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition. Gezonde vrijwilligers die drankjes van de genoemde groenten kregen voorgezet, bleken een verhoogde beschikbaarheid te hebben van nitraat en nitriet in het bloed. Als gevolg daalde de bloeddruk. Nitraatzout als voedingssupplement opgelost in water bleek dit effect niet te hebben.

Rode bietensap is met name een bekend fenomeen onder sporters en zou prestatie verhogend werken. De rode biet bevat veel nitraat dat het lichaam kan omzetten in nitriet. Dat kan vervolgens weer worden omgezet in stikstofoxide (NO), waarvan wordt aangenomen dat het een positief effect heeft op diverse processen die een rol spelen bij sport. Zo zou stikstofoxide spieren efficiënter laten werken en bloedvaten verwijden zodat er meer zuurstof naar de spieren kan worden getransporteerd. De Maastrichtse wetenschappers onderzochten of dit effect ook voor andere nitraatrijke groenten (naast rode biet) en voor een nitraatzout opgelost in water opgaat.

Rucola en spinazie zijn twee bladgroenten die nog rijker aan nitraat zijn dan rode bieten. Daarom kregen een aantal gezonde vrijwilligers drankjes van al deze groenten voorgezet met daarin 800 microgram nitraat, de aanbevolen hoeveelheid voor sporters. Omgerekend komt dat neer op 250 ml rucola-sap en 350 ml spinazie-sap. In vloeibare vorm wordt nitraat namelijk sneller opgenomen in het lichaam. Dit werd vergeleken met een geconcentreerd drankje van rode bieten en natriumnitraat in water, beiden met dezelfde hoeveelheid van 800 microgram nitraat. Van alle drankjes steeg de nitraat- en nitrietspiegel, alleen van de drie groenten ging ook nog eens de bloeddruk omlaag. Het opgeloste natriumnitraat in water had geen bloeddrukverlagend effect.

"In principe zit in bijna alle groenten wel iets van nitraat, maar met name groene bladgroenten zoals sla en spinazie zijn rijk aan het stofje", zegt hoofdonderzoeker dr. Lex Verdijk. "Mocht je een tekort aan nitraat hebben of een verhoogde bloeddruk is het eten van meer groenten dus eigenlijk al voldoende, daar is geen supplement voor nodig. Dat komt waarschijnlijk door de samenstelling van groenten, waarin ook vitamines, vezels en andere stoffen zitten die het positieve effect van nitraat bewerkstelligen. Wellicht kunnen we in de toekomst naar de ideale samenstelling voor een nitraatrijk drankje op basis van bijvoorbeeld rucola of spinazie."

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

bloeddruk

nitraat

Het weer in Limburg
maandag 24 februari 18:39 Zwaar bewolkt Maastricht 11.2 °C ZW 5 Min: 7 Max: 10
Evenementen