Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Cardioloog Maastricht UMC+ valt in de prijzen
dinsdag 24 mei 09:45

Dr. Rachel ter Bekke, cardioloog van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+, heeft onlangs in San Francisco een eervolle tweede plaats in de wacht gesleept in de race om de Young Investigators Award van de Heart Rhythm Society, het belangrijkste hartritme-congres wereldwijd. Ter Bekke is betrokken bij het onderzoek naar een genetische afwijking (genmutatie) die bij enkele Zuid-Limburgse families voorkomt en die kan leiden tot hartritmestoornissen en zelfs tot plotse hartdood. Dit onderzoeksproject is bekend onder de naam Worm-studie, naar de gelijknamige rivier aan de oostgrens van Zuid-Limburg.

Er waren in totaal 428 inzendingen vanuit de hele wereld voor deze prestigieuze competitie voor jonge onderzoekers. Daarvan zijn er uiteindelijk 68 naar de jury doorgesluisd, en daarvan zijn er weer zes tot de finale gekozen, drie voor de categorie Basic Science en drie voor de categorie Clinical Science. De bijdrage van Ter Bekke werd gewaardeerd met een tweede plek in de categorie Basic Science en kreeg daarvoor een eervolle vermelding (honorable mention). Het goud ging naar een onderzoeker van Johns Hopkins University in Baltimore.

De jury roemde vooral het innovatieve karakter van het onderzoek van Ter Bekke. Zij heeft een nieuwe methode toegepast, waarmee zowel een ziekte-veroorzakende genmutatie alsook diverse andere genetische ‘medeplichtigen’ als boosdoeners geïdentificeerd konden worden. Ter Bekke en haar teamleden nemen daarmee een voorsprong in het onderzoek naar verklaringen voor cardiologische verschillen tussen personen met een ogenschijnlijk vergelijkbare genetische aanleg. De resultaten dragen in belangrijke mate bij aan het beter begrijpen en voorspellen van plotse hartstilstand. 

Het onderzoek naar hart- en vaatziekten van het Maastricht UMC+ vindt plaats binnen CARIM School for Cardiovascular Diseases (www.carimmaastricht.nl ).

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Hart- en vaatziekten

Het weer in Limburg
maandag 18 oktober 02:45 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 7.9 °C Z 2 Min: 4 Max: 15
Evenementen