Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Actie tegen overgewicht jongeren
dinsdag 24 mei 13:30

Overgewicht bij jongeren is een groot maatschappelijk probleem. Het vergroot niet alleen de kans op tal van lichamelijke aandoeningen en ernstige ziektes, maar het kan ook leiden tot psychische en sociale problemen. Daarom is Maastricht met het actieprogramma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) gestart. Hierin werken de gemeente, buurten, scholen en diverse maatschappelijke organisaties samen (GGD-ZL, Envida, MUMC+, de onderwijsstichtingen Mosa Lira, KomLeren en LVO, Stichting Maatschappelijke Projecten Maastricht, Maastricht Sport en Trajekt).

JOGG gaat deze week van start met de wijkgerichte aanpak in twee buurten. De eerste is vanmiddag op Manjefiek Kindcentrum in Malberg en de tweede donderdagmiddag 26 mei op basisschool ’t Spoor in Limmel.

De genoemde scholen gaan met ondersteuning van Maastricht Sport en de GGD-ZL aan de slag op het gebied van een gezonde leefstijl voor jongeren. Het is de inzet om de jongeren aan het sporten te krijgen en tegelijk aandacht te schenken aan gezond eten. Ook de ouders worden er bij betrokken.

“Overgewicht bestrijd je niet zomaar met een dieet. Het kent meerdere, dieper gelegen, oorzaken. Daarom is het belangrijk dat diverse organisaties op het gebied van gezondheid, leefstijl en welzijn een alliantie met elkaar aangaan in de strijd tegen overgewicht bij jongeren. Als je bijvoorbeeld in een lesprogramma kinderen leert dat sporten gezond is, moet je ook de mogelijkheid voor ze bieden om te gaan sporten”, aldus wethouder André Willems van Sport.

De kracht van JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) zit vooral in de samenwerking van alle betrokken organisaties. André Willems: ”We gaan vooral alle goede initiatieven die er al zijn met elkaar verbinden. We hebben in Maastricht nu een strategie en een werkwijze vastgesteld om tot deze integrale aanpak te komen. We gaan eerst gericht aan de slag in de wijken Malberg en Limmel-Nazareth, om vervolgens stads breed dezelfde doelstellingen uit te dragen.”

Vanaf 15.00 uur laten de kinderen op het schoolplein van KC Manjefiek ingestudeerde dans zien. En is er informatie verkrijgbaar over gezond eten. Vervolgens wordt het vignet Gezonde School onthuld, dat beide scholen hebben gehaald. De onthulling verricht Lisa Mullenberg, jeugd Olympisch kampioen judo. Aanstaande donderdag op het schoolplein van ’t Spoor onthullen de spelers van MVV het vignet. Ook om 15.00 uur.

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Overgewicht

JOGG

Basisscholen in Maastricht

Het weer in Limburg
zaterdag 26 september 12:31 Zwaar bewolkt Maastricht 11.5 °C NW 3 Min: 5 Max: 16
Evenementen