Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Expositie Les Deux Garçons loopt teneinde
vrijdag 27 mei 11:45

De bijzondere tentoonstelling 'PURE' van les Deux Garçons in Museum aan het Vrijthof loopt op 5 juni alweer af. De heren hebben met de tentoonstelling van mixed media beelden, bronzen en taxidermische werken (opgezette dieren) nog meer internationale interesse gewekt. In het kader daarvan heeft ConnectLimburg de heren eens goed aan de tand gevoeld. Is dit de laatste kans om werken van de heren in de regio te bekijken?

Dat het succesvolle Limburgse kunstenaarsduo Les Deux Garçons ‘zich rangschikt onder de noemer minst Nederlandse Nederlanders’, blijkt niet alleen uit dit veelzeggende citaat uit de huidige tentoonstelling ‘Pure’ in Museum aan het Vrijthof (Maastricht). Ook het bijbehorende werk ‘Tirer’ – drie identieke handvatten voor de doortrek ketting van een toilet met Nederlandse, Duitse en Franse tekst - illustreert de grensoverschrijdende werk- en leefwijze van Michel Vanderheijden Van Tinteren en Roel Moonen. Vanuit hun atelier aan huis in Landgraaf (Parkstad Limburg) is de rest van de wereld letterlijk en figuurlijk binnen handbereik en dat werpt zijn vruchten af; hun opzienbarende kunst wordt internationaal goed gewaardeerd (en verkocht) en tentoonstellingen in onder andere Brussel, Hamburg en Miami staan voor 2016 nog op de planning. Zodoende zal ‘Pure’ voorlopig de laatste mogelijkheid zijn om het werk van Les Deux Garçons nog in hun eigen Limburgse regio te zien.

Juiste plek

Hoewel Michel en Roel dankzij hun succes zelfs in (internationale) koninklijke en adellijke kringen mochten verkeren, zijn ze toch het meest enthousiast over de omgeving waar ze zelf wonen en werken. Sterker nog, volgens hen is de bijzondere ligging van Landgraaf, vlakbij de Belgische en Duitse grens, een belangrijke reden voor dat succes. “Vanaf hier ben je binnen een paar uur rijden in Brussel, Parijs, Düsseldorf, Keulen, Antwerpen, noem maar op. Aken en Hasselt liggen praktisch om de hoek. Daardoor spreken we onze talen en leggen we makkelijker contacten over de grens”, licht Michel toe. “Bovendien zie je de invloeden van al die verschillende culturen en prachtige steden om ons heen ook terug in ons werk. Overal waar we komen, kopen we materiaal in dat ons inspireert. We zijn echt kinderen van de internationale smeltkroes in en rond Limburg. Dat maakt ons heel gelukkig. We krijgen vaker de vraag of we niet naar een grote, Europese stad willen verhuizen, maar we zouden Limburg veel te veel missen. We slaan graag internationale zijwegen in, maar in Landgraaf zijn we op de juiste plek.”

Boodschap

Of, zoals een van de wandteksten van de tentoonstelling ‘Pure’ luidt: ‘’De Duitse Gründlichkeit, het Belgische joie de vivre en de directe mentaliteit van de Nederlanders als gegeven, vormen de rode draad in het werk Tirer.’ Al geldt dat net zo goed voor vele andere werken van Les Deux Garçons; voornamelijk gesamtkunstwerken van brons, objets trouvés, opgezette dieren (veelal in de vorm van een Siamese tweeling, hun handelsmerk dat symbool staat voor het feit dat ieder mens eigen en aangeleerde karaktereigenschappen heeft) en collages, maar ook performances, decors en kostuums. De combinaties die uit het creatieve brein van Michel en Roel voortkomen, leveren vaak iconische maar soms ook bekritiseerde beelden op, zeker als het de taxidermie betreft. “We willen nooit choqueren, maar wel een boodschap meegeven”, aldus Roel. “Bijvoorbeeld dat wij als mens steeds verder van de natuur af staan. Waarom is een blikje met het oog van een dier erin wel confronterend, maar een blikje paté niet? Die trigger in iemands hoofd willen we veroorzaken.” Michel vult hem aan: “Zo is onze gekruisigde ijsbeer aan de muur (ook te zien in Pure, red.) een representatie van de opwarming van de aarde, waarvan de ijsbeer een bekend slachtoffer is. Hij draagt dus de zonden van de mens en dat hebben we verbeeld.”

Eigen religie

Een van de meest bekende werken van Les Deux Garçons is de Pièta met twee chimpansees (een reflectie van de Pièta van Michelangelo). “Hét symbool voor de religie van Les Deux Garçons”, aldus Michel. “We zijn geboren en getogen in Limburg en dus van huis uit katholiek opgevoed. Gaandeweg zijn we echter meer gaan geloven in de evolutietheorie van Darwin en uiteindelijk hebben we die invloeden in een eigen ‘religie’ samengebracht.” Dat inspireerde vervolgens weer tot het creëren van het beeld van een chimpansee die zichtbaar rouwt om een overleden soortgenoot. Een werk dat ze regelmatig zouden kunnen verkopen, aldus de kunstenaars. Populair dus, maar tegelijkertijd ook intens. “Het is een van onze meest indrukwekkende beelden, dus we snappen de controversie best. Daarom is het ook pas in de laatste zaal van de huidige tentoonstelling in Museum aan het Vrijthof te zien. Dan kun je het waarschijnlijk pas aan”, aldus Roel. Overigens is dit enige exemplaar van Pièta voor de gelegenheid in bruikleen (want al een tijd geleden verkocht in Baltimore), wat het geval is bij 80% van de werken die in ‘Pure’ te zien. Deze representatieve greep uit hun oeuvre is nog tot en met 6 juni 2016 te zien in Museum aan het Vrijthof. Gelijktijdig hangen veertig collages van Les Deux Garçons in de nabijgelegen galerie DIS. 

PURE

‘PURE’ gaat halverwege de looptijd (begin mei 2016) met ruim zevenduizend bezoekers al de boeken in als een ‘groot succes voor ons kleine museum’, aldus Daphne Schrader, medewerker marketing & communicatie van Museum aan het Vrijthof: “We zijn erg trots op de enthousiaste en positieve reacties van bezoekers.” Museum aan het Vrijthof is een particulier museum dat in 2012 het levenslicht zag en een onderscheidende koers vaart. Elke drie à vier maanden is er een nieuwe wisseltentoonstelling te zien, vaak met een internationaal tintje. Verrassende combinaties, opvallende invalshoeken en onconventionele samenwerkingen zijn leidend. Op die manier wil het museum van toegevoegde waarde zijn voor de regio, bezoekers en inwoners.

Voor meer informatie over het museum zie: www.museumaanhetvrijthof.nl

 

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Museum aan het Vrijthof

Galerie DIS

PURE

Het weer in Limburg
woensdag 17 juli 18:45 Zwaar bewolkt Maastricht 23.3 °C ONO 2 Min: 11 Max: 23
Evenementen