Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Afvallen om astma bij kinderen te lijf te gaan
vrijdag 22 juli 10:00

Kinderen met overgewicht die lijden aan astma kunnen hun luchtwegklachten verminderen door af te vallen. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Kinderen die deelnamen aan de studie en in anderhalf jaar tijd gewicht waren verloren, bleken beter te scoren op longcapaciteit, astmacontrole en kwaliteit van leven. "Ondersteuning door middel van een leefstijlprogramma versterkt dat effect", aldus Maastrichtse kinderlongarts prof. dr. Edward Dompeling. 

Overgewicht gaat gepaard met een verhoogd risico op verschillende aandoeningen, waaronder astma. Naast gezondheidsproblemen van patiënten kan dat ook economische gevolgen hebben. Zo blijken zwaarlijvige mensen met chronische luchtwegklachten meer medicatie te gebruiken en vaker te worden opgenomen in het ziekenhuis. Met name kinderen met overgewicht zijn een kwetsbare groep, waarbij het van belang is om tijdig in te grijpen om ernstige gevolgen te voorkomen. Er is echter nog weinig bewijs dat afvallen er voor kan zorgen dat astma beter onder controle kan worden gehouden en zelfs worden voorkomen. De Maastrichtse onderzoekers namen de proef op de som. 

Leefstijlprogramma 

Tijdens het onderzoek werden 87 kinderen met overgewicht en astma anderhalf jaar lang gevolgd. Ongeveer de helft volgde een programma om gewicht te verliezen, onder meer bestaande uit voedingsadvies, sportsessies en gedragstherapie. De overige deelnemers volgden het gebruikelijke zorgprogramma bij astma. Beide groepen bleken na anderhalf jaar gewicht te zijn verloren en in beide groepen werden minder astma-gerelateerde klachten gerapporteerd. Bij de groep die het leefstijlprogramma had gevolgd bleken verschillende positieve effecten echter aantoonbaar groter te zijn. Longcapaciteit, kwaliteit van leven en het onder controle houden van de astma waren allen verbeterd. Dompeling: "Met dit onderzoek laten we zien dat je met aandacht voor een gezonde leefstijl ademhalingsklachten te lijf kan gaan en mogelijk zelfs kunt voorkomen."

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Overgewicht

Het weer in Limburg
maandag 24 februari 17:57 Zwaar bewolkt Maastricht 11.4 °C ZW 5 Min: 7 Max: 10
Evenementen