Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Bijna één miljoen dollar voor onderzoek naar type 1 diabetes
vrijdag 09 september 13:00

Dr. Aart van Apeldoorn, werkzaam aan de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+ ontvangt een bijdrage van bijna één miljoen dollar voor zijn baanbrekend onderzoek naar de bescherming van bètacellen tegen aanvallen van het eigen afweersysteem. Een fenomeen dat zorgt voor het ontstaan van type 1 diabetes. De toekenning van de subsidie door JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) is mede geïnitieerd door de Nederlandse afdeling van deze wereldwijde opererende organisatie.

Bij mensen met type 1 diabetes, produceren bètacellen in de alvleesklier door een auto-immuun aanval geen insuline meer. Het onderzoek van dr. van Apeldoorn richt zich op een manier om deze bètacellen te beschermen tegen de auto-immuun aanval. Dit zou een grote stap zijn op weg naar betere behandelmethoden van type 1 diabetes. Philip van Lookeren Campagne, directeur van JDRF Nederland, is erg enthousiast: "op dit moment zijn patiënten afhankelijk van injecties of een insulinepomp. Als dr. van Apeldoorn een beschermhoes kan creëren kan een behandelmethode worden ontwikkeld die slechts één keer per 3 jaar een minimale ingreep omvat. De combinatie van deze beschermhoes met door mensen ontwikkelde insuline producerende bètacellen of donorbètacellen kan de manier waarop we type 1 diabetes zien en behandelen compleet veranderen."

Dr. van Apeldoorn: "Het doel van ons onderzoek is om de efficiëntie van de huidige eilandjes transplantatie te verbeteren. We doen dit door een omgeving te creëren met behulp van een speciaal implantaat waarin bètacellen zo goed mogelijk kunnen functioneren en van voedingstoffen en zuurstof worden voorzien. De hoop is dat met behulp van dit implantaat de eilandjes veel langer blijven functioneren. Ik ben JDRF erg dankbaar dat ze er opnieuw voor hebben gekozen dit onderzoek financieel te ondersteunen." Julia Greenstein, vice-president van Discovery Research bij JDRF International, vult aan: "Het doel van dit project is om de uitkomsten van eilandjestransplantatie te verbeteren. Door een heel dun implantaat te ontwikkelen wat niet afbreekbaar is, kunnen eilandjes beter functioneren en overleven," aldus "Dit werk is essentieel in ons inkapselingsconsortium, waar we werken aan betere behandelmethoden voor mensen met type 1 diabetes."

Over T1D

In Nederland hebben circa 150.000 mensen type 1 diabetes, waaronder 15.000 kinderen en jongvolwassenen. type 1 diabetes is een auto-immuunziekte met levenslang ingrijpende gevolgen. Bij type 1 diabetes maakt het lichaam geen insuline aan waardoor de bloedglucosespiegel niet meer wordt geregeld. Hierdoor ontstaat het risico op ernstige complicaties zoals hart-, oog en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes. Mensen met type 1 diabetes moeten constant, nauwlettend hun bloedglucosespiegel in de gaten houden en dagelijks meerdere malen insuline-injecties toedienen, of moeten 24/7 een insulinepomp aan het lichaam dragen.

Over JDRF

JDRF is wereldwijd de leidende organisatie als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar het genezen, voorkomen en behandelen van type 1 diabetes. Sinds de oprichting in 1970 heeft JDRF ruim 2,0 miljard dollar aan onderzoek gefinancierd in 27 landen, waarvan meer dan 20 miljoen euro in Nederland. Hiermee heeft JDRF bijgedragen aan nagenoeg alle wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van type 1 diabetes. Vanaf eind 2010 heeft Nederland een eigen JDRF-vestiging. Met de resultaten van vandaag draagt JDRF bij aan de hoop voor morgen. Een wereld zonder T1D. Voor meer informatie: www.jdrf.nl

Bron: JDRF

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

diabetes

JDRF

Het weer in Limburg
donderdag 26 november 19:23 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 6.1 °C OZO 2 Min: 7 Max: 9
Evenementen