Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Maastrichtse straatkunstenaars verfraaien bouwomheining ondergrondse fietsenstalling station
donderdag 22 september 10:00

Dave de Leeuw, Lydia Wingbergmuhle, Karel Dicker en kunstcollectief Maastricht Streetart gaan de komende weken de bouwomheining voor de ondergrondse fietsenstalling bij het station verder verfraaien. Eerder bracht Collin van der Sluijs, maker van de beste mural van Nederland in 2015, al een kunstwerk van 15 meter lengte aan op de omheining. Andere delen van de omheining zijn en worden voorzien van verschillende soorten planten. 

“We willen zowel gevestigd als jong creatief talent uit de stad de ruimte bieden om de omheining een kwalitatieve uitstraling te geven. Samen met het groen vormt dit een mooi geheel. Reizigers en bezoekers worden straks getrakteerd op een groene tuinomgeving met een kunstzinnig randje,” aldus Marijke Terpstra, projectleider van de gemeente Maastricht.

“Bugs” van Dave de Leeuw 

Beeldend kunstenaar Dave de Leeuw maakte de muurschildering op het pand van het Leger des Heils aan de Statensingel en voorziet binnenkort het CBS gebouw in Heerlen van een 25 meter hoge mural. Het kunstwerk Bugs op het Stationsplein (zijde Stationsgebouw) wordt de ‘tegenhanger’ van het kunstwerk van Collin van der Sluijs in de Stationsstraat. Liet Collin zich inspireren door de unieke plantjes die op de St. Pietersberg groeien, Dave legt zich toe op de in dit gebied voorkomende insecten. Bugs vormt een portret van een meisje dat zodanig een is met de natuur dat haar voorkomen carnavalesk aandoet. (werkzaamheden worden uitgevoerd t/m vrijdag a.s.)

“Utopia” van Karel Dicker  

Aan de Parallelweg (zijde van hotel l’Empereur) schildert Karel Dicker momenteel een ruim 30 m2 groot kunstwerk, Utopia getiteld. Karel studeerde aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design en is al anderhalf jaar bezig met het ontwikkelen van ‘zijn’ utopische stad, die mens, natuur en ruimte in evenwicht brengen en in elkaar doen overvloeien.  (Werkzaamheden worden vandaag afgerond)

“Wyck” van Lydia Wingbergmuhle

Bij het busstation (kopse kant Parallelweg) heet illustrator Lydia Wingberghmuhle bezoekers op kleurrijke wijze welkom in Wyck. Lydia studeerde aan de MAFAD, werkt in de stationsomgeving (SAP Bagel en Juice Bar in de Stationsstraat) en combineert poëtische metaforen met alledaagse speelse gebeurtenissen.  (werkzaamheden starten volgende week)

Maastricht Streetart  

Kunstcollectief Streetart (Jorn Gruijters en Ruud Heuvelings) brengt aan de Parallelweg (uitgang station bij de trapjes) en Spoorweglaan (kopse kant) een kunstzinnige plattegrond (‘metromap’) aan van Maastricht, met daarop afgebeeld de belangrijkste historische en urban landmarks van de stad. (werkzaamheden starten volgende week)

Groene omheining

Het thema voor de bouwomheining is groen. Naast de straatkunst, grotendeels geïnspireerd door landschap, natuur en hun relatie met de stad, zijn verschillende soorten planten aangebracht langs de omheining. Van Hedera (klimop), tot rozenstruiken en Clematis. De beplanting is grotendeels aangebracht door het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie Maastricht. De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan de beplanting.  

Planning bouw ondergrondse fietsenstalling

De bouw van de fietsenstalling wordt uitgevoerd door TBI ondernemingen Timmermans-Mobilis. De eerste fase van voorbereidende werkzaamheden zoals het verleggen van kabels, leidingen en riolering is nagenoeg afgerond. De bouw neemt ongeveer 1,5 jaar in beslag. Eind 2017 zal de stalling klaar zijn. Projectinformatie: www.fietsenstalling-maastricht.nl .

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

NS station Maastricht

Ondergrondse fietsstalling

Het weer in Limburg
vrijdag 15 januari 21:50 Zwaar bewolkt Maastricht 0.1 °C NNW 1 Min: -3 Max: 2
Evenementen