Home > Luc Soete krijgt Eerste Mergelland Hoen-ei 2017

Luc Soete krijgt Eerste Mergelland Hoen-ei 2017

jan 19, 2017 | Maregio

Het is inmiddels een traditie die een vaste plek op de euregionale activiteitenkalender heeft gekregen: de uitreiking van het Eerste Mergelland Hoen-ei. De bijzondere onderscheiding wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt aan een persoon die een bijzondere rol vervult in de ontwikkeling van de Euregio Maas-Rijn.

Dit jaar valt de eer te beurt aan professor dr. Luc Soete, voormalig rector magnificus van de Universiteit Maastricht. Hij neemt het ‘eerste ei’ op zondag 22 januari in ontvangst tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van BENEV Maasland in Hostellerie La Butte Aux Bois in Lanaken. De bijeenkomst wordt bijgewoond onder anderen de beide Limburgse gouverneurs.

Een van deze twee bestuurders, gouverneur Herman Reynders van Belgisch-Limburg, krijgt tijdens de bijeenkomst een tweede ‘eerste ei’ uitgereikt. Het betreft een ‘jubileum-ei’ dat bedoeld is om het euregionale karakter van het fokprogramma rond de Limburgse oerkip te benadrukken, aldus voorzitter Ton Wanders van het Genootschap Herve/Mergelland Hoen. ,,Op deze manier geven we een extra accent aan het euregionale karakter van het behoud van het Mergelland Hoen. We vinden het een hele eer om aan gouverneur Reynders – naast  het eerste ei van 2017 – het Mergelland Hoen jubileum-ei te mogen overhandigen. Het eerste ei in 2013 hebben we mogen uitreiken aan gouverneur Theo Bovens. Nu, vijf jaar later, is het jubileum-ei bestemd voor zijn collega Herman Reinders.”

Grensoverschrijdende samenwerking

Luc Soete, behalve Eerste Mergelland Hoen-ei laureaat ook erevoorzitter van BENEV Maasland, zal tijdens de bijeenkomst onder meer spreken over grensoverschrijdende belemmeringen, een van de vele onderwerpen waar de topeconoom zich ook na zijn emeritaat op zal toeleggen. De Belgisch-Nederlandse Vereniging Maasland – kortweg BENEV Maasland – werd in 1998 opgericht als vereniging waar Belgen en Nederlanders elkaar ontmoeten, met onder meer als doel om tot  grensoverschrijdende samenwerking te komen. BENEV Maasland organiseert onder andere ontbijtbijeenkomsten, lunches met vooraanstaande sprekers, bedrijfsbezoeken, culturele activiteiten, diners en familiebijeenkomsten en tracht daarbij in de keuze van zowel onderwerpen als sprekers, zoveel mogelijk de actualiteit te volgen. 

Hoogste ambt

Luc Soete (66) kwam, na jarenlang te hebben gewerkt aan vooraanstaande universiteiten in onder meer het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, in 1986 naar Maastricht, waar hij aan de School of Business and Economics werd aangesteld als hoogleraar Internationale Economische Betrekkingen. In september 2012 volgde zijn benoeming in het allerhoogste ambt dat een universiteit bekleed kan worden, namelijk die van rector magnificus.

Soete – in 2006 in België onderscheiden tot Commandeur in de Kroonorde en eredoctor aan de Universiteit Gent, is de vijfde ‘persoon met een warm hart voor de Euregio’ die ‘het eerste ei’ van het Mergelland Hoen op symbolische wijze in ontvangst neemt: na gouverneur Theo Bovens in 2013 volgden Europarlementariër Ria Oomen, de Waalse zakenman Bernard Piette en de Maastrichtse architect Jo Janssen.

Zeer oud ras 

Het Mergelland Hoen kan het beste worden omschreven als symbool voor de eenheid van de euregionale grensregio Maas-Rijn, aldus de initiatiefnemers. Tijdens zijn relatief lange leven kan het gevleugelde dier in alle vrijheid rondscharrelen en het krijgt de beste voeding die maar denkbaar is. De kippen – althans de hennen – belonen hun eigenaar in ruil voor deze privileges met tientallen dozen verse eieren. 

Het Mergelland Hoen (in België officieel erkend als Poule de Herve) is een zeer oud ras dat afstamt van de Gallische oerkip, de Gauloise. Het dier is afkomstig uit het land van Herve in de provincie Luik, waar het zich uitstekend heeft aangepast aan het leven op de boerenerven en in de weilanden. 

Verspreidingsgebied  

Het verspreidingsgebied van het hoen – een fraaie landschappelijke eenheid verdeeld over Belgisch en Nederlands grondgebied – kan globaal gesitueerd worden ten oosten van de Maas, ten noorden van de rivier de Vesdre (de noordelijke grens van de Ardennen) en het Zuid-Limburgse Mergelland. Het typische cultuurlandschap bestaat uit plateaus, beekdalen, weilanden en akkers  omzoomd met hagen, struwelen en hellingbossen, verspreid liggende dorpjes en gehuchten. 

Door de opkomst van productievere kippenrassen, is het Mergelland Hoen in de loop der geschiedenis naar de achtergrond verdreven. Behalve in Nederlands-Limburg – waar enkele jaren geleden een uitgebreid fokprogramma werd opgezet.