Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Voeding als medicijn
woensdag 29 maart 08:30

Dr. Alie de Boer, voedingswetenschapper aan het University College Venlo van de Universiteit Maastricht, publiceerde onlangs in het toonaangevende International Journal of Food Sciences and Nutrition een artikel waarin ze op basis van uitgebreid literatuuronderzoek kon aantonen dat omega 3-vetzuren en vitamine E een rol kunnen spelen bij de aanpak van chronische ontstekingsziekten in de longen, zoals astma, COPD en auto-immuunziekte sarcoïdose. Alie de Boer: "Het medicijngebruik in deze alsmaar groeiende patiëntengroep is vaak intensief en langdurig. Gevolg is dat patiënten resistentie opbouwen en last krijgen van bijwerkingen. De inzet van voedingsstoffen of supplementen in combinatie met de juiste medicatie zou een enorme stap voorwaarts zijn. Hier liggen kansen." 

Effect 

Alie de Boer promoveerde in 2015 aan de afdeling Farmacologie en Toxicologie van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Haar promotieonderzoek was onder andere gericht op het verschil in effect tussen voeding en medicijnen. Tijdens haar contacten met ziekenhuisapotheken hoorde zij dat patiënten die langdurig medicijnen moeten innemen daar op den duur resistentie tegen opbouwen. Daardoor moet de dosis telkens verhoogd worden, met alle bijwerkingen van dien. De Boer was er stellig van overtuigd dat voeding hier een rol kon spelen en bijna als een medicijn klachten zou kunnen verhelpen. Om dat te laten zien, bestudeerde ze meer dan 1200 artikelen over dit onderwerp. Uiteindelijk bleven daarvan ruim 160 artikelen over die het effect aantoonden van specifieke voedingscomponenten. 

Chronische ontsteking

Zij concentreerde zich op chronische inflammatieziekten van de longen, zoals astma, COPD en de auto-immuunziekte sarcoïdose. Normaal gesproken heeft een ontsteking in het lichaam een functie, want die verwijdert iets uit je lijf dat er niet hoort. Bij een chronische ontsteking is de balans weg. De functie is niet meer nodig, maar de ontsteking gaat door en valt zelfs gezonde cellen aan. Daarom moet zo'n langdurige ontsteking met medicijnen aangepakt worden. 

Balans

Het is al bekend dat bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld antioxidanten uit groenten en fruit, ontstekingen kunnen tegengaan, maar steeds meer blijkt dat het om de juiste balans gaat. In de bestudeerde 160 artikelen zocht De Boer naar voedingsstoffen die specifiek effect hebben op chronische ontstekingen in de longen. Omega 3-vetzuren en vitamine E leken daadwerkelijk effect te hebben op de genoemde inflammatoire longziekten. De Boer zocht in de literatuur niet alleen naar onderzoeken die het effect van deze voedingsstoffen op ontstekingen bestudeerden, maar ook naar onderzoeken die een effect op de daadwerkelijke longfunctie wilden aantonen. Omega 3-vetzuren en vitamine E leken zowel de ontsteking tegen te gaan als de longfunctie te verbeteren. Deze stoffen staan natuurlijk al bekend om hun positieve invloed op onze gezondheid, maar ook hier gaat het om de balans. Voor de betreffende patiëntengroep lijkt het dan ook verstandig iets meer ervan te nemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. 

Kansen

Alie de Boer: "Er is nog zoveel te ontdekken rond de inzet van voeding bij ziekte. Eeuwen geleden werd plantmateriaal al gebruikt voor genezing en iedereen weet bijvoorbeeld dat vitamine C scheurbuik voorkomt. Het is ook logisch dat verschillende mensen meer of minder van verschillende stoffen nodig hebben. Ik richt me in mijn werk nu op andere aspecten van voeding, maar ik hoop dat iemand verdergaat met mijn resultaten. Hier liggen absoluut kansen." Alie de Boer draagt haar brede kennis op het gebied van voeding over aan haar studenten van University College Venlo. 

Bron: Universiteit Maastricht

 

 

 

             

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

astma

COPD

voeding

Het weer in Limburg
woensdag 17 juli 18:46 Zwaar bewolkt Maastricht 23.3 °C ONO 2 Min: 11 Max: 23
Evenementen