Een 46-jarige vrouw uit Maastricht die het afgelopen half jaar 263 keer belde met het alarmnummer 112 is vorige week door de politie aangehouden. Tegen de vrouw is proces verbaal opgemaakt en het openbaar ministerie beslist op welke manier deze zaak een vervolg krijgt.
De vrouw belt regelmatig in een tijdsbestek van een kwartier tien keer of vaker, met het alarmnummer. Uit de gesprekken blijkt dat er geen noodzaak is om te bellen. Door haar belgedrag blokkeert de vrouw de hulplijn en daardoor kan een echt noodtelefoontje mogelijk te laat bij de politie terecht komen. De vrouw is dinsdagavond in haar woning door de politie aangehouden en haar telefoon is in beslag genomen. Ze is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.
Misbruik 112
Voor niets of voor de grap naar 112 bellen, kan ervoor zorgen dat er onnodig slachtoffers vallen. Iemand met een echte noodmelding krijgt daardoor misschien geen verbinding met de alarmcentrale. Misbruik van 112 is dan ook strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. Alle gegevens van (mobiele) telefoons zijn op te vragen. En alle gesprekken die via 112 binnenkomen, worden opgenomen. Bij misbruik van 112 kunnen volwassenen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Maken kinderen misbruik van 112? Dan licht de politie de ouders in. Belt een kind vaker naar 112? Dan moet het naar Halt. De politie kan de kinderrechter vragen om een zwaardere stra