Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Grammy winnende youtube ster en Adele’s pianist headliners op nieuw Jazz Festival Maastricht
woensdag 10 mei 10:30

CrossCurrents neemt op zaterdag 13 mei bezit van het nieuwe culturele hart in Maastricht: het Sphinxkwartier, met 24 acts op 6 podia in 4 locaties. Onder de headliners zijn Jacob Collier (foto), het Neil Cowley Trio, Jungle by Night en STUFF. Wie het CrossCurrents festival bezoekt kan rekenen op Grammy winnaars, innovatieve arts & science producties, film screenings met live muziek en lokaal  toptalent. 

CrossCurrents is een totaal nieuwe benadering van een jazzfestival, gerealiseerd in samenwerking met 10 partners uit stad en regio. Op de podia staan artiesten, die optraden op de grootste festivals als Pinkpop, North Sea Jazz, Lowlands en Coachella. De twee belangrijkste zijn de 22-jarige Youtube ster en Grammy Winnaar Jacob Collier, en Adele’s studio pianist en BBC Jazz Award winnaar Neil Cowley. 

Collier en Cowley begonnen allebei hun muzikale reis met een klassieke opleiding en allebei werden ze geroemd als wonderkinderen. Op 10-jarige leeftijd zong Collier Mozart’s Zauberflöte en vertolkte Cowley het pianoconcert van Sjostakowitsj in de Londense Queen Elisabeth Hall. Al spoedig schakelden ze over op andere genres: Collier naar jazz en Cowley naar funk, daarna naar pop en een unieke mix van jazz en rock. 

Jacob Collier begon in zijn tienerjaren met het uploaden van youtube videos. Hij kreeg een grote groep van volgers en werd wereldberoemd met zijn cover van Stevie Wonder’s “Don’t You Worry ‘bout a Thing”, met meer dan 2 miljoen views. Zijn ongelooflijk talent kreeg de aandacht van de legendarische producer Quincy Jones, die speciaal naar het Montreux Jazz festival vloog om hem te ontmoeten. Jacob kreeg een contract en zijn carrière explodeerde letterlijk met optredens over de hele wereld, inclusief de BBC proms met het Metropole Orkest.  Met zijn eerste album ‘In My Room’ won hij dit jaar twee Grammophone Awards (Grammies). Deze leverden hem een last minute optreden op met filmmuziek icoon Hans Zimmer en singer songwriter Pharrell Williams op het Coachella Music and Arts festival (Indino, Californie). 

Neil Cowley volgde een andere weg. Op zijn 15e begon hij zijn muziekopleiding aan de Royal Academy. Al na twee jaar stopte hij daarmee en trok hij de wereld rond met de beste funk bands als The Brand New Heavies en Zero 7. Op zoek naar een meer akoestisch geluid vormde hij met succes zijn eigen Neil Cowley Trio. In 2007 wonnen zij de BBC Jazz Award met hun optreden in het populaire programma Later…with Jools Holland. Ook zij stonden op het Montreux Jazz festival. Cowley’s talent werd opgemerkt door de aankomende popster Adele, en zij werkten samen aan haar succesalbum ’21’. Cowley’s unieke sound is te horen op verschillende tracks, als Hometown Glory en de stampende piano op Rolling in the Deep. De CD scoorde verschillende malen platina en werd het grootste verkoopsucces in de laatste tien jaar. Zo is Cowley nu de meest beluisterde pianist in de wereld. 

Jacob Collier maakt op CrossCurrents gebruik van een nieuwe video looping technologie, die hij samen ontwikkelde met het Massachusetts Institute of Technology (Amerika’s TNO). Cowley speelt met bassist Rex Horan en drummer Evan Jenkins werken uit hun laatste album ’Spacebound Apes’. 

Onder de artiesten van het  CrossCurrents festival vinden we ook de Nederlandse Afro-Jazz sterren Jungle by Night, de Belgische electro-jazz groep Stuff en de vroegere DWDD huisband en superjazz pioniers Bruut!. 

Het festival vindt plaats in de Muziekgieterij, Cinema Lumière, Cinema Pathé en op het  buitenpodium Sphinxcour. Daar zorgen lokale ondernemingen voor food trucks en kraampjes. 

Voor meer informatie zie: www.crosscurrents.nl .

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

CrossCurrents

muziek

jazzfestival

Het weer in Limburg
zaterdag 27 februari 23:21 Zwaar bewolkt Maastricht 9.7 °C NNW 3 Min: 5 Max: 10
Evenementen