Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Open monumentenweekend op 9 en 10 september 2017
donderdag 07 september 08:30

De landelijke Open Monumentendagen worden dit jaar in het weekend van 9 en 10 september gehouden. In Maastricht zijn diverse monumenten gratis toegankelijk voor publiek.

Thema: Boeren, Burgers en Buitenlui

Als thema voor 2017 is gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners en plattelandsbewoners. Het verbindt ook uiteenlopende historische perioden met het heden. Het is verbonden met boerderijen, akkers, schuren en stallen, molens en buitenplaatsen. Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september kunnen de hoeves in Oud-Caberg, in het Jekerdal; op de Lichtenberg boven op de Pietersberg en in Borgharen, waar zowel het Kasteel Borgharen als de naastgelegen kasteelhoeve bezocht worden.

Busroute tussen Oud Caberg en het Jekerdal

Kom liever niet met de auto vanwege de beperkte parkeergelegenheid. Op zaterdagmiddag  9 september rijden er speciale bussen tussen de binnenstad, Oud Caberg en het Jekerdal. De halteplaatsen liggen aan het Tongerseplein/Hertogsingel; Koningin Emmaplein; Kommelplein; Van Akenweg / hoek Postbaan en aan de Cannerweg / hoek Nekummerweg.

Op zaterdag 9 september kan men een bezoek brengen aan tal van monumenten waar bijzondere activiteiten worden georganiseerd. Vrijwel alle monumentale hoeves langs de Postbaan en de Van Akenweg zijn dan toegankelijk. Er worden rondleidingen georganiseerd, er is een openbare tekenles; een workshop mergelwerken voor kinderen, er zijn concerten, demonstraties en tentoonstellingen.

In het Jekerdal kan men een bezoek brengen aan de Villa Canne, het Buitenhuis van Petrus Regout en het omringende park aan de Mergelweg; het retraitehuis De Schark; de hoeve Nekum waar een wijnproeverij wordt gehouden; de Jezuïetenberggroeve en de Natogroeve.

Bij Chateau Neercanne wordt dit jaar herdacht dat Tsaar Peter de Grote in 1717 in Maastricht verbleef en op Chateau Neercanne werd ontvangen. Met medewerking van de acteur Paul Fissette komt de Tsaar hier weer tot leven.

Samenwerking met Parcours

Rond het thema worden ook veel nieuwe monumenten voor het voetlicht gebracht. Op zondagmiddag 10 september bieden veel monumenten tevens een podium voor het cultuurevent Het Parcours. Dit evenement valt samen met de autoloze zondag van Maastricht.

Er is een route gemarkeerd met een groene loper die vanaf het Vrijthof via de Boschstraat naar Het  Bassin loopt en vervolgens via de Maagdendries, Bogaardenstraat en Capucijnengang naar de voormalige Brandweerkazerne in de Capucijnenstraat. In dit kader zijn bijzondere monumenten aan de Capucijnenstraat, Boschstraat en het Bassin opengesteld, waaronder het Grand Hotel De Lévrier, het woonhuis van Petrus Regout, de St. Andrieskapel, het Stadhuis op de Markt, het Landbouwbelang en de Elektrische Centrale en de ketelhuizen van de Sphinx, waar het filmhuis Lumière een nieuw onderkomen heeft gekregen.

Achtergrond Open Monumentendag

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september. Het wordt georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek en hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.

Het volledige programma en een overzicht van alle rondleidingen staat op: www.openmonumentendag.nl/gemeente/maastricht .

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:
Het weer in Limburg
maandag 18 oktober 03:00 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 7.8 °C Z 2 Min: 4 Max: 15
Evenementen