Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
35e editie Musica Sacra Maastricht bijna van start
woensdag 13 september 08:30

Bijna wordt het startschot gegeven voor de 35e editie van Musica Sacra Maastricht, met het actuele thema In het begin. Dit vierdaagse kunstenfestival vindt van donderdag 14 t/m zondag 17 september plaats op unieke locaties in de historische binnenstad van Maastricht en daarbuiten.  

Het uitgebreide festivalprogramma bestaat uit (betaalde) concerten met (Nederlandse) premières, films, dans, theater en exposities. Daarnaast zijn er veel (gratis) inspirerende activiteiten, waaronder de tweedaagse Jekerconcertwandeling van de bron tot de monding in de Maas, lezingen door prof. Dr. Dick Schoot en prof. Etienne Kuypers en Musica Max Café door Omroep Max (gepresenteerd door Lex Bohlmeijer) De laatste editie realiseerde het festival een publieksbereik van ongeveer 18.000 bezoekers. 

Jubileumthema In het begin
Vijfendertig jaar worden met een nieuwe erkenning en meerjarige ondersteuning als toonaangevend kunstenfestival in Nederland op zak! Dat vieren we met het thema In het begin.

Het begin, dat verwijst naar dat ene ondeelbare, allesomvattende en tegelijk onbevattelijke moment. De Big Bang voor wetenschappers; de Schepping voor godsdiensten en mythologieën. Wat de mens tegelijk verwondert – ‘Maar er was toch zeker nog iets daarvóór?’ – en inspireert. In het begin ademt ook weemoed: het nostalgische terugblikken op een geïdealiseerde of paradijselijke, maar verloren wereld – ‘In het begin waren we zo verliefd’, bijvoorbeeld – bleek vaak ook inspirerend. Maar vooral vervat In het begin de onontkoombare levensdrift van de mens en dus de opdracht in zijn leven. Namelijk om er individueel en samen iets van te maken. Om door goed waarnemen en aandachtig luisteren nieuwe inzichten te verwerven en daarnaar te handelen. Zo wordt ons bestaan er een van telkens opnieuw beginnen.

De kunsten waarop deze zevende lustrumeditie van Musica Sacra Maastricht trakteert, brengen de bezoeker in de stemming om te reflecteren op de vraag of en hoe een nieuw begin voor jezelf, de ander, of de maatschappij noodzakelijk is. 

Highlights

Onmiskenbare hoogtepunten in deze nieuwe editie zijn de vele (Nederlandse) premières op het gebied van dans, muziek, bewegingstheater en toneel. Het gaat om maar liefst 10 premières, van o.a. L’Origine des espèces van George Aperghis, Kus de Regen van Micha Hamel, Skyline van Project Sally Maastricht, Geluidsmuur van Dönci Bánki en Die Schöpfung van Haydn. 

Drie premières lichten we graag toe:

1.Componist Micha Hamel baseert Kus de Regen, een wedergeboorte, op Renascence, een 214 regels lang gedicht, dat leest als een levendig verslag van een ingrijpende gebeurtenis, namelijk een spirituele wedergeboorte. De dichteres Edna St. Vincent Millay won er in 1912 de belangrijkste debutantenprijs van de Verenigde Staten mee, en groeide uit tot de belangrijkste Amerikaanse dichteres van de eerste helft van de twintigste eeuw. Deze compositie van Micha Hamel gaat over een jonge vrouw die, overmand door wanhoop, wegzinkt in de aarde en op miraculeuze wijze opnieuw tot leven komt! 

2.Speciaal voor het Vlaamse barokensemble Il Gardellino maakte hoboïst en aanvoerder Marcel Ponseele een bewerking voor de twaalf strijkers en blazers, met hoogtepunten uit Die Schöpfung van Haydn. Daarbij vertelt Johan Van Cauwenberghe over de zeven dagen van het scheppingsverhaal volgens Genesis. 

3.Het ensemble Donatienne Michel-Dansac voert Sextuor-L’Origine des espèces uit, een compositie van Georges Aperghis. Het libretto is gebaseerd op Darwins boek On the Origin of Species uit 1859, en op Wonderful Life uit 1989 van de paleontoloog Stephen Jay Gould – over fossielen en het toeval in de evolutie – , aangevuld met populair-wetenschappelijke teksten. Vijf vrouwenstemmen met een cello vertellen in zeventig kleine scènes, op kritische en humoristische wijze, in allerlei samenstellingen, sprekend tot lyrisch zingend, over het ontstaan van het leven in al zijn onvoorspelbare en soms onvoorstelbare vormen, van de oersoep tot de mens. In vijf intermezzi wordt telkens een aspect bezongen van het leven van de vrouw, de levengevende. 

Voor meer informatie zie : www.musicasacramaastricht.nl

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Musica Sacra

Het weer in Limburg
donderdag 26 november 19:45 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 6.0 °C OZO 2 Min: 7 Max: 9
Evenementen