Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Een nieuwe vertrouwde eigenaar voor de maquette van Lodewijk XV
donderdag 05 oktober 13:00

De replica van de maquette van Maastricht omstreeks 1750 is te zien op de vierde verdieping van Centre Céramique. Deze maquette is een kopie van het Franse origineel, ook wel de Parijse maquette genoemd. Stichting Maquette Maastricht heeft zich jarenlang ontfermd over dit prachtige model dat een goed beeld geeft van de stad Maastricht in 1750. In de statuten van de Stichting Maquette Maastricht is opgenomen dat de maquette ooit wordt overgedragen aan een geschikte eigenaar. Na 40 jaar wordt de maquette officieel overgedragen aan Centre Céramique in het volste vertrouwen dat hij daar in goede handen is.

De originele maquette is in de periode 1748-1752 in opdracht voor Lodewijk XV gemaakt voor militaire doeleinden. De maquette biedt ook een schat aan informatie over de stedebouwkundige ontwikkeling van Maastricht. Het origineel staat nu in Lille. In 1972 is de Parijse maquette in bruikleen gegeven aan het toen gerenoveerde Bonnefantenmuseum. De tentoonstelling trok 28.000 bezoekers, iets dat een aantal Maastrichtenaren deed besluiten zich sterk te maken voor het laten maken van een replica. Net als het origineel bestaat de replica uit twee delen: het centrale deel (de stad zelf) en de zogenaamde ommelanden. In 1977 was het centrale deel klaar; in 1982 waren de ommelanden gereed. Dit laatste deel wordt – vanwege de omvang – slechts incidenteel getoond.

Nieuwe plannen met de maquette

Centre Céramique is zeer verheugd over de overdracht en gaat zich inzetten de presentatiemogelijkheden van de maquette te optimaliseren en te moderniseren. Op dit moment is er al daartoe een samenwerking met Hogeschool Zuyd.  Stef Niekamp, directeur Centre Céramique, Kumulus en Natuurhistorisch Museum: “In Centre Céramique kijk je via de maquette uit over de skyline van Maastricht. Verleden en heden worden één. In de nieuwe presentatie van de maquette gaan we samen met partners op een innovatieve manier proberen verleden, heden en toekomst te verbinden”.

Stichting Maquette Maastricht

De maquette was eigendom van de Stichting Maquette Maastricht en was in langdurig bruikleen gegeven aan de gemeente Maastricht in casu Centre Céramique, waar de maquette sinds 1999 onderdak vindt. De maquette wordt gebruikt voor historische rondleidingen, tentoonstellingen en educatieve programma’s voor scholieren.

Op de foto Vlnr: Marianne Lubrecht (conservator Culturele Biografie) , Armand Cremers,  Monique Dickhaut, Jos Notermans Stef Niekamp (directeur CC) en Ton Henrar

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

maquette van Maastricht

Lodewijk XV

Het weer in Limburg
donderdag 26 november 18:48 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 6.8 °C O 1 Min: 7 Max: 9
Evenementen