Home > Maastricht nieuwe jazzstad van Nederland

Maastricht nieuwe jazzstad van Nederland

nov 21, 2017 | Maregio

De jazzscene in de Limburgse hoofdstad floreert en is aan een stevige opmars bezig door de nieuwe koers van stichting Jazz Maastricht. Zo verdubbelde afgelopen seizoen de totale kaartverkoop, werden er meer kaarten verkocht voor bepaalde concerten in Maastricht dan in de randstad, en doen steeds meer grote jazznamen Maastricht aan tijdens hun tournee, zoals Joshua Redman later dit seizoen.

Jazz Maastricht directeur Pieter Schoonderwoerd: “Maastricht kent met een vakopleiding en talrijke speelplekken in de stad natuurlijk al geruime tijd een mooie voedingsbodem voor een bruisende jazzscene. Maar door enerzijds het intensiveren van samenwerkingen met bijvoorbeeld het Conservatorium Maastricht en Theater aan het Vrijthof, en anderzijds het opzetten van nieuwe initiatieven als de Maastricht Jazz Awards en Festival CrossCurrents, is Jazz Maastricht aan het uitgroeien tot een (inter)nationale speler van belang.”

In de serie World Top Concerts werkt Jazz Maastricht samen met Theater aan het Vrijthof om dé jazznamen van dit moment naar Maastricht te halen. Op de agenda dit jaar staan saxofoonicoon Chris Potter en meestergitarist Kurt Rosenwinkel, en later dit seizoen niemand minder dan Joshua Redman. Artiesten van eerdere edities zijn o.a. Avishai Cohen (trompet), Mark Guiliana, Sun Ra Arkestra, Cyrille Aimée en Brad Mehldau. De concerten trekken publiek uit België, Duitsland en de rest van Nederland. Bezoekersaantallen overtreffen geregeld die van optredens van dezelfde namen in bijvoorbeeld Tivoli Vredenburg, Lantaarn / Venster en zelfs het Bimhuis. 

Een 1-2tje naar een workshop voor jazzstudenten van Conservatorium Maastricht is met een dergelijke programmering snel gemaakt. Voorafgaand aan hun concert in Maastricht worden er in het conservatorium workshops georganiseerd met de artiesten die een paar uur later het podium betreden. Er wordt echter nog meer gedaan aan talentontwikkeling. Samen met het conservatorium werd de nieuwe bandcompetitie Maastricht Jazz Awards in het leven geroepen. Deze stimuleert jong jazztalent uit de gehele Euregio het beste uit zichzelf te halen, en overstijgt hiermee de stads- en landsgrenzen. Een secundair doel van de competitie is dan ook het met elkaar in contact brengen van de verschillende jazz scenes van Luik, Heerlen, Aken, Hasselt en Keulen.

Voor een breed publiek is er Festival CrossCurrents. Een nieuw festival dat artiesten presenteert die jazz met andere genres combineren, maar ook waar innovatieve kunst, wetenschap, films met live-muziek en lokaal talent te zien zijn. Dankzij samenwerkingen tussen jazz artiesten als Kamasi Washington met Kendrick Lamar is jazz weer overal hoorbaar.“Wij zien jazz als een lifestyle van openheid, avontuur en verbinding. CrossCurrents is onze visie op wat jazz nu is en wat Maastricht nu kan zijn” aldus Pieter Schoonderwoerd. De eerste editie afgelopen zomer met o.a. Jacob Collier, Neil Cowley en Jungle by Night bleek bovendien een schot in de roos voor zowel een jong, internationaal publiek, als voor de oudere traditionelere jazzliefhebber.  

Samenvattend kan men concluderen dat door slim cultureel ondernemerschap Jazz Maastricht vanuit een variëteit aan invalshoeken een groeiend publiek en een groeiend aantal partners aan zich weet te binden. Maastricht vormt een steeds grotere stip op de landelijke jazzkaart.

“Maastricht ligt mooi tussen Brussel en Amsterdam in en is daarom een ideale plek om een tussenstop te maken tijdens een Europese tournee.” Pieter Schoonderwoerd – Directeur, Jazz Maastricht