Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat de website beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken, gebruiker sesies te regelen en zoekmachine vriendelijke slugs te kunnen wijzigen. Door de site verder te bezoeken, gaat u akkoord met dit gebruik. Lees meer Sluiten
Meer nieuws
Maastrichtse Natascha Dejong schittert in tijdloze zwanenzang met identieke marionetten
vrijdag 01 december 10:30

Natascha Dejong is op 2 december in haar thuisstad Maastricht te zien in de remake van Kris Verdoncks spraakmakende voorstelling I/II/III/IIII. Ze danst als een van vier ‘identiek’-bewegende marionetten in een grote machine.

Voor even terug in Maastricht

De Maastrichtse Natascha Dejong is een van de vier ‘identieke’ dansers in deze voorstelling. In 2003 studeerde ze af aan ‘de Rotterdamse Dansacademie’ (nu bekend als Codarts) en vervolgde haar opleiding in New York bij ‘the Ailey School’ en in Los Angeles bij ‘the Edge’. Ze trad op in musicals als Dirty Dancing en Cats, was te zien in televisieprogramma’s als X-Factor en The Voice of Holland, ging de wereld rond met verschillende dansproducties en haalde de finale van het televisieprogramma ‘SYTYCD’.

Buiten haar carrière als danseres is ze ook nog zeer actief als dansdocente: “Het is geweldig om je passie en kennis te kunnen delen. Wanneer mensen moe maar voldaan mijn les uitlopen, heb ik mijn doel bereikt.” In Maastricht gaf ze onder meer les bij Opleiding Dans Maastricht en Kumulus, en ook in de Randstad, waar ze inmiddels woont, geeft ze dansles. In 2016 werkte Natascha kort als office manager bij ICK Amsterdam, maar ze besloot al snel haar grote passie te volgen en verder te gaan als danseres. ICK werkt normaliter met een vast dansensemble, maar toen een vierde danseres nodig was voor I/II/III/IIII deed Natascha auditie en werd ze direct uitgekozen. Dat brengt haar in december, voor even, terug naar Maastricht.

Tussen menselijke controle en machinale overgave

Tien jaar na dato maakt choreograaf en beeldend kunstenaar Kris Verdonck (Two Dogs Company) een remake van zijn spraakmakende voorstelling I/II/III/IIII. Hierin transformeert hij het toneel tot een poppenkast met levende mensen. Vier danseressen hangen als marionetten in een grote machine. Een solo, een duet, een trio en een kwartet volgen elkaar op in deze choreografie van identieke bewegingen. Een spel tussen overgave aan de machine en het zoeken naar controle. De beelden die I/II/III/IIII oproept zijn verwarrend en dubbelzinnig: de danseressen lijken op gracieuze, haast fragiele zwanen… maar ze herinneren ons ook aan meegesleurde dierlijke karkassen, zwevende engelen, neerstortende mensenlijven en alles daartussenin. Bekijk hier de trailer van de voorstelling.

ICK – Stadsgezelschap Dans van Amsterdam

ICK is Stadsgezelschap Dans van Amsterdam. Het spraakmakende dansgezelschap produceert onder leiding van Emio Greco en Pieter C. Scholten internationale dansvoorstellingen, begeleidt gastkunstenaars en initieert tal van research- en educatieve projecten. Het repertoire van ICK bezit de bijzondere kwaliteit bij het publiek een diepere gelaagdheid over te brengen, terwijl ook toeschouwers die puur willen genieten van de schoonheid van dans zich tot de voorstellingen aangetrokken voelen. Het gezelschap ontving diverse prestigieuze prijzen en heeft de afgelopen twintig jaar over de hele wereld getoerd.

Lovende reacties van de pers over I/II/III/IIII

☆☆☆☆☆ NRC - "Manipulaties en esthetisch genot bij Kris Verdonck"

☆☆☆☆☆ Theaterkrant - "Een tijdloze zwanenzang"

☆☆☆☆ Volkskrant - "Verdonck stileert en vertraagt deze performance tot in detail"

☆☆☆☆ Trouw - "Een machine als handig hulpje én als een hels instrument"

☆☆☆☆ Parool - "Boeiende beeldende kunst met bewegende lijven"

 

ICK Amsterdam & Two Dogs Company - I/II/III/IIII

Za 2 december - Papyruszaal - 20.00 uur - €25

Voor Tickets zie: http://www.theateraanhetvrijthof.nl/mijntheater/ticket/?event=6926

 

Gebruikte trefwoorden, klik op het trefwoord voor meer artikelen over dit onderwerp:

Theater aan het Vrijthof

ICK

Natascha Dejong

Het weer in Limburg
woensdag 19 september 07:45 Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) Maastricht 16.4 °C Z 3 Min: 14 Max: 24
Evenementen